BASICS
2 мин
5 звездна Селекция българско Шардоне
0
Благодарим, че харесахте тази статия.

Когато се пише за Шардоне е трудно да си оригинален, тъй като е писано и говорено толкова много за най-популярния в цял свят, бял сорт грозде. Все пак за да затвърдим знанията си, ще повторим някой известни факти.

 

Шардонето е любим сорт на агрономите по цял свят, ранно цъфтящ и ранно зреещ, високо рандеманен, устойчив на повечето болести, даващ добри резултати почти на всякакви почви и климатични особености. В хладен климат вината от Шардоне са почти неутрални в аромата с нотки на цитрусови плодове, като лимон, висока киселинност и елегантно тяло, докато в топли региони стила се изменя като тялото става плътно, ароматът и вкусът се запълват от по сладки плодове като праскова, вината стават сочни, със средни нива на киселините.

 

В България преобладава континенталният климат, но нейните разнообразни тероари създават предпоставка за вина от Шардоне със собствен стил. Плодови, сочни, със средни киселини, аромати на праскови, жълта ябълка и плътно тяло е най-често срещаното описание, като добавим и любимия за повечето производители  елемент при отлежаването на виното престой в дъбова бъчва, в описанието се включват и термини като ванилия, маслени нотки, сметана, препечена коричка хляб, концентрация, дълбочина и комплексност. Съществуват микро региони в България, от които се получават вина от Шардоне на световно ниво. Те са по-хладни, заради по високата надморска височина или са разположени на място, което има много големи разлики в дневна и нощна температура, което е предпоставка за по-бавното и балансирано зреене на гроздето и запазване на високи нива на киселинност. Тези вина докоснати от дъб ( или не) са нашата 5 звездна селекция от български Шардонета.

 

Представяме Ви 5 звездна селекция от български Шардонета 

 

Монограм Барел Ферментед  2017, Вила Юстина

Z Шардоне Барел Ферментед 2016, Изба Зеланос

Шардоне Амбър Харвест 2016, Царев Брод

Драгомир Шардоне Сингъл Барел 2016, Винарско имение Драгомир

Double Barrel Шардоне 2016, Дюс Уайнъри

Кортен Шардоне Single Barrel 2017, Кортен Уайнър

Via Aristotelis Шардоне Барел 2017, Изба Орбелия

Apollowine Шардоне Barrel Fermented 2015, Изба Зеланос екслузивно за Apollowine

Betterhalf Шардоне Квеври 2017, Бетърхалф Гараж Уайнс

Шато Бургозоне Премиум Шардоне 2017, Шато Бургозоне

Марян Резерва Шардоне 2016, Изба Марян

Salla Шардоне Барел 2015, Сала Естейт

Еленово Шардоне 2015, Едоардо Миролио

Incanto Шардоне 2017, Меди Валей

Levent Grand Selection Шардоне 2016, Винарска къща Левент

Росиди Шардоне Еgg Fermented 2017, Росиди

Marble Land Шардоне 2014, Изба Ямантиеви

 

Всички тях можете да поръчате онлайн и сами да ги оцените. А ние сме Ви безкрайно благодарни, когато споделяте вашия рейтинг и помагате на всички, които пазарауват онлайн на www.apollowine.com.

 

#sayyestobulgarianwine

 

Избери си още сега  и поръчай онлайн >>

 

 

Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Използвай официалните ни хаштагове #sayyestobulgarianwine и #apollowine. Благодарим ти,че си с нас!
 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове

Назад          Магазин