EXPLORE
2 мин
APOLLOWINE Пътеводител за онлайн поръчка на вино
На пазар за вино от вкъщи
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

 

В съвременния забързан живот непрекъснато търсим спокойствие и избягваме допълнителен стрес. Изборът на вино не трябва да ви натоварва повече, отколкото изборът на храна. И казайки това, няма нищо по-стресиращо да трябва да избираш между свинско и сьомга, но дори тогава хубавото е, че само ти си знаеш за какво става въпрос.

 

Разбира се няма правилно или неправилно, когато говорим за избора на вино. Имаш свободата да поръчаш каквото ти душа иска в конкретния момент, за конкретния повод, но ако си поел ролята да избираш за цяла компания/ семейство или пък изглежда, че знаеш какво правиш докато избираш вино ( имаш специална винена репутация),  което ти и приятелите ви ще харесат, ето няколко приятелски съвета:

 

#1 Не се паникьосвайте

Налейте си нещо пенливо, което да погъделичка небцето и да ви даде кураж, докато браузвате из селекцията ни!

 

#2 Запомнете / научете собствените си фаворити по сорт, стил и регион

Повечето хора избират по марка, защото я разпознават по-лесно, и рискът е по-малък. Това е ок, ако ще бъде компания на пилешкия сандвич, който ще хапнете за вечеря, но опитайте се да бъдете повече приключенци. Има изключително много прекрасни вина от малки производители или къси серии, които не са толкова познати с марките си, особено български от последните няколко години, а и това е част от насладата, докато търсите нови любими вина.

 

Сортът или регионът говорят много повече за виното, отколкото марката. Открийте кои сортове харесвате ( например ШМЛ или Пино Ноар), разберете от кой регион са вашите любими сортове ( напр. Пино Ноар от Бургундия, Дунавската равнина или Нова Зеландия), и тогава вече имате реална възможност да си изберете правилно вино за Вас и приятелите ви.

 

Необходимо е само, докато опитвате вино, да обърнете по-специално внимание на сорта и региона, и да го запомните! Дегустирайки ще разберете кое вино е с по-леко тяло, или по-плътно, по-плодово и по – комплексно, по-свежо и по-наситено – всичко това са неща, които или ще ви харесат или няма и ще определят и вкуса ви. Опитайте с един стил в самото начало. Именно затова Марлборо Совиньон Блан стана толкова желан – хората го разпознават, и се чувстват сигурни в избора си. Повече вина от конкретен регион ще ви дадът същата сигурност – разпознаваемост, и познания в това какъв стил вино да очакваш.

 

#3 Изберете храната

Храната и виното винаги вървят ръка за ръка, някои по-добре от други. Има научни обяснения за това ( как соленото или умами в храната влияят на вкуса на виното) и ето няколко подсказки, които да запомните:

Агнешко с Каберне Совиньон или Сира, патешко или пилешко с Пино Ноар или Широка Мелнишка, риба с Шардоне ( от по студен климат: Шабли, например или Дунавската равнина, или пък не отлежавало в дъб), морска храна с блендове от местни португалски сортове ( опитай с това)  или Совиньон и Семион, стейк и Малбек, пица със Санджовезе или бленд с него ( пробвай това) или ШМЛ – Широка Мелнишка Лоза, свинско с Гренаш, вегетарианска храна с шардоне или гъмза, и ризлинг или пенливи вина за пикантна и азиатска храна!

Ако ще консумирате виното самостоятелно, то тогава единственото нещо, за което трябва да помислите е какво харесвате ( сорт, регион), в какво настроение сте, разбира се и колко искате да похарчите.

 

#4 Бутилка или кашон ( чаша или бутилка)

Ако всички харесват нещо различно, тогава може би е по-добре да изберете по бутилка от вид. А по-интересните неща винаги трябва да са в повече, така че ако сте приключенци, то тогава напълнете кашона със 6 различни бутилки, а по-интересните за вас може и по две. И още веднъж да напомним, тук няма правила и никой не е губещ.

 

#5 Попитай нашите експерти

Първо разгледай внимателно селекцията и сам прецени дали получаваш разнообразието, уникалността и експертността, след това прецени дали твоето семейство и приятели, с които ще споделиш виното са толкова навътре и имат оформен вкус. Ако е така, то вероятно знаеte какво предпочитат или дори могат сами да wи кажат директно. Ако следвате техните насоки, хубаво е да започнете с една бутилка от вид, а ако ви хареса спокойно може да повторите поръчката ( или дори кашон). Имаме специален бутин ПОВТОРИ ПОРЪЧКАТА, вижте в личния си профил.

 

#6 Помислете с какъв бюджет разполагате и какво сте готови да похарчите този път.

Тук няма правила – или търсите вино до 15лв или под 30лв, а ако имате повод може би над 50лв. Но недейте директно да избирате „второто най-евтино в селекцията“ или пък „предпоследното от най-скъпите“ ( всички сме го правили, нали), опитайте се да си избере, водейки се от правило  #2 и #3

 

#7 Дегустиране на виното ( вкъщи сред уюта и компанията на любимите).

И ето къде идва страхът. Дали да завъртя чашата? Ами ако разлея? Защо да помириша чашата? Как да позная дали има проблем ( тапа, окисленост). Ето няколко бързи насоки:

- развъртете чашата, за да се отворят ароматите. Дръжте чашата на масата ако се чувствате несигурен, хванете я за столчето с пръстите и започнете да я въртите, без да я отлепяте от масата – никога няма да разлеете по този начин! И ще изглеждате като истински професионалист.

- помиришете хубаво, но не си мушкайте носа твърде навътре. Tози момент е като игра, нещо което подсказва на мозъка ти какво следва.

- отпийте. Внимателно го завъртете в устата си, без излишно жабурене, но все пак ако вкарате кислород в устата, виното само може да си разкрие качествата още повече ( или да си покаже недостатъците, които не сте усетили на нос). И преглътнете.

Вече може да решите дали ви харесва или не. Вкусно ли беше?

Усмихнете се, защото вие вече си свършихте работата – избрахте виното. Ако не ви допада и се колебаете, помолете някой от приятелите да го опита. Може да е дефект на конкретната бутилка ( най-често ако е с коркова тапа, тя все пак е жив, естествен продукт). Не са много вината, които имат тапа, така че шансът виното да е добро е по-голям. Помислете върху него, както за храната, която искате да изядете – ще си поръчате още от него или ще го изпиете този път, но ще потърсите друго? Не се притеснявате да опитате нещо друго, нещо ново, нещо различно...това може само да обогати вашето винено пътешествие. И така заедно да откриваме нови сортове, нови региони, нови вкусове.

 

#8 Вие сте прави!

Няма нищо грешно. Може ли някой да ви каже, че не сте прави ако нехаресвате сандвич с яйца и къри? Разбира се, че не. Можете само да ги игнорирате. Същото е и с виното – нищо друго няма значение освен това дали ви харесва или не ви харесва.

Така че не стойте чудейки се дали ще ви хареса или търсите точно това вино. Звучи ви вкусно и интересно? Е, тогава и поръчайте онлайн още сега, за да имате под ръка, когато ви се допие отново. А ако ви хареса, използвайте бутова ПОВТОРИ ПОРЪЧКАТА! 

КЪМ ВИНОТО >>


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
онлайн пазаруване
виното онлайн

Назад          Магазин