За къде пазарувате?

NEWS
4 мин.

Аполоуайн в медиите - Бакхус

Apollowine: вино на 2 етажа
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Аполоуайн в медиите! Eдна статия на списание Бакхус от 09.12.2023г.

Apollowine е добре познато име във винените ни среди. От 10 години онлайн магазинът предоставя пищен асортимент от цяла България и от света. Физическият магазин на Apollowine обаче е съвсем нов, макар и дългоочакван от лоялните му почитатели. Решението да не се намира в идеалния център на София собствениците Димитър и Донка Николови защитават с два аргумента: първо - по този начин разширяват осезаемо градския винен периметър, и второ - физическият магазин е всъщност красива къща на 2 етажа, в която има достатъчно място за провеждането на редица майсторски класове и малки събития. Димитър казва, че къщата им "проговорила" от първия миг и вече кроят планове за симпатичната градина в задния двор, която напролет ще се превърне в пространство за вино пикници и други приятни събития.

 

На първия етаж стените са декорирани със завидно количество бутилки, предимно (80%) български от малки изби. Виждаме и вино на масови производители, но "само тези, които сме открили, че правят нещо хубаво". Тук Дони подчертава, че не работят с избите, а с виното им - зареждат само това, което действително са харесали и оценили. Останалите 20% са заети от Стар и Нов свят и емблематичните за тях региони.

Сред акцентите на Apollowine е виното на чаша - предимно българско, като предложенията се обновяват на седмица-две и включват задължително пенливо. Що се отнася до вносните - старанието е винаги да има по нещо по-нестандартно и интригуващо от някой край на света. Хубаво е, че абсолютно всяка една бутилка в магазина може да бъде отворена и изпита на място, благодарение на диспенсъра. Идеята занапред е да се появи стегнато и подбрано меню от гурме предложения, а към момента в магазина се продават различни сирена и терин на български производители, както и занаятчийски белгийско-български шоколади.

 

Вторият етаж е запазен за бъдещи учебни цели - там ще се провеждат курсове на различни нива, водени от Димитър Николов, който освен съсобственик на Apollowine е и лектор в WSAB - първият официално сертифициран филиал на WSET в България. Магазинът разполага и с подбрана колекция високоалкохолни напитки – предимно български и сръбски ракии, а скоро - и италианска грапа. Селекция от уиски и коняк също е налична.

 

Apollowine е както онлайн, така и на бул. "Константин Величков" 49, София


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
списание бакхус

8 жени, които променят българскaтa винeна сцена: Светла Карабаджакова

Греяно вино : рецептата!

Японското Каберне Совиньон на Пинк Пеликан

Назад          Магазин