За къде пазарувате?
BASICS
3 мин.

Червено вино - охладено. О,да!

Кое червено вино е подходящо за охлаждане...
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Лятото и високите температури ни карат да посягаме по-често към бели и розета, дори и пенливи вина, но това по-никакъв начин не може да ви спре да разнообразите с червено вино и да, това никак няма да е странно, a в края на лятото, когато есента се усеща все по-близо това е дори задължително,

И въпреки че червено вино някакси е успяло да се наложи като напитка за по-студеното време, подходящо за по-плътна, богата храна и без да пренебрегваме тези от вас, които залагат именно на този принцип, ще ви представим и другата страна на червеното вино – охладено и по-леко, подходящо за лятото и есенните топли дни. Нека не се ограничаваме и следваме наложени митове, а по-често да експериментираме с виното във всичките му стилове. Това е характерно за истинския винолюбител ( като вас).

Безспорно ако навън е студено, без да се замисляме ни се иска нещо сгряващо, червено, каквото ни предлага плътното червено вино със своята мекота на зрели танини Но сега е краят на лятото и все още естествено посягаме към охладените и свежи вина, а белите и розетата задължително трябва да са охладени!

Ние ще се опитаме да ви покажем, че има червени вина, които могат и трябва да се охладят и едновременно с това да бъдат също толкова приятни и през лятото и началото на есента. Та може ли да се охлажда червеното вино? Да, и това най-вече зависи от сорта грозде и стила, в който е направено. Повечето червени вина разкриват вкуса и качествата си при 15-17С, но има и такива, които леко охладени при 12-15С са също толкова приятни и вкусни, без да ги подценяваме.

Какво значение всъщност носи описанието „стайна температура“

Вероятно повечето от вас знаят, че подходящата температура за сервиране на червеното вино е „стайната температура“ ( идващо от френската дума за стая chamber и неговата производна chambrеr - да доведеш нещо до стайна температура ( на български няма такава дума).  Това описание съществува много отдавна, когато стайната температура е била 16 -18с съвсем различна от стайната темепратура днес, щес е съгласите нали! Стайната температура, която поддържаме в домовете си е далеч по-висока ( 22-24с), но това не е подходящата температура за червено вино.

Как влияе висока температура на сервиране на червеното вино?

Както споменахме по-горе температура над 18с за червените вина е твърде висока. Без да пренебрегваме факта, че температурата на червеното вино се повишава още, докато стои в  чашата под влияние на околната среда, много често надвхърля 20с. А червено вино с високата темепература на сервиране бързо губи ароматите си, алкохолът изпъква на преден план и структурата му става по-мека. Ако червеното вино се сервира на по-ниска ( 16-18с), червеното вино ще разкрие своя ароматен профил, алкохолът ще бъде добре интегриран без да дразни, а структурата на  При понижаване на температурата, червеното вино ще възвърне разнообразието от аромати, алкохолът става по-малко забележим, структурата се стяга и виното връща своята свежест.. Но ако преохладим  (под 12 С°) червеното вино ще загуби аромат, танините ще са по-осезаеми и груби, а структурата твърде стегната.

Кои вина от червени сортове са подходящи за охлаждане?

Ще започнем с българските: Гъмза, Широка Мелнишка Лоза ( ШМЛ), Памид, а от международните - Пино ноар, Гренаш, Гамей, Каберне Фран, Монтепулчиано, Долчето, Барбера.

Стилът за виното е важен

Когато търсим червено вино за охлаждане, освен сорта много важно е да непрегваме и стила  на виното. Подходящи са плодовите, без отлежаване в дъб ( или много малко, в стари бъчви), с високи киселини и средни танини, по-възможност и по-нисък алкохол (10-12% алк.), който по-лесно се постига при вина от по северни, по-хладни региони.  

Има ли червени вина, които не са подходящи за охлаждане?

Да, и това са червените вина с висок алкохол от топли тероари, мощни танини, с плътно тяло и отлежавали в дъбови бъчви.

Най-важното, което да запомните:

- Сортове: Изберете и открийте българските сортове Гъмза, Широка Мелнишка Лоза, а вече и Мавруд в по-лек, прозирен стил и по-малко дъб. Безспорно няма сбъркате ако изберете Пино Ноар, Каберне Фран, Гаме, Небиоло и Санджовезе (в по-леки варианти), Памид, Гъмза и някои вина от Мелник 55 и Мавруд в „нов стил“.

- Регионът на произход ще ви подскаже дали виното е подходящо за охлаждане  - търсете вино от по-северни и хладни региони ( Северозападна България, Северно Черноморие, Бургундия, Франция, Германия, Северна Италия)

- Стилът (може би най-важен) – вина с леко и средно тяло, свежи и с деликатни танини, без отлежаване в дъб.

- Цветът на виното: по-прозирните, по-светлите червени вина са с по-слаба екстракция, което подсказва, че виното е с по-леко тяло и подходящо за охлаждане.

- Аромати: заложете на червени вина с плодов аромат ( череши, малини, горски плодове), отколкото богати и комплексни аромати като дъб, ванилия, опушени нотки и др., които подсказват за отлежаване.

- Сладост: Ако охладите червено вино, в което остатъчната захар е по-голяма от стандартната ( до 4гр на литър), то не се безспокойте, защото няма да я усетите. А ако виното се окаже по-сладко, отколкото вие го харесвате, лесно може да отстраните това като го охладите още малко и ще изпъкне плодовия характер и свежестта.

- Температура на охлаждане на червено: 16-18с

- Алкохол: По възможност охладете червено вино с по-нисък алкохол - 10-12 %. За българските вина бъде предизвикателство се спрете на български вина, този критерий ще бъде трудно изпълним, така че допускаме и 13 % или отделяме повече тежест на останалите изискания за избор на червено вино за охлаждане.

И разбира се един много важен въпрос за накрая:

Как да охладим червено вино?

Най-лесно ще е ако сложите бутилката в шампаниера и я напълните с лед и студена вода в съотношение 50/50. Ако не успеете да покриете бутилката напълно, то може да я обърнете внимателно нагоре-надолу, за да се хомогенизира температурата. Ако сте вкъщи вероятно ледът няма да е достатъчен, затова може да сложите бутилката за 10-15 минути и да пробвате през няколко минути виното, докато се изстуди до подходящата температура. Ако виното е било съхранявано при температура 20С ще са му необходимо около 30мин в хладилника, за да го изстудите до 16С, колкото е необходимо за повечето червени вина. А на по-леките червени вина ще им трябва поне около час. Крайна мярка е фризерът за 10 минути - ще постигнете същия ефект, но нека бъде все пак в краен случай.

 

Ето и няколко червени вина, които можете да охладите:

Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Използвай официалните ни хаштагове #sayyestobulgarianwine и #apollowine. Благодарим ти,че си с нас!

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СЕЛЕКЦИЯ ТУК >>


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
червено вино
охладжане на вино
българско вино
гъмза

8 жени, които променят българскaтa винeна сцена: Светла Карабаджакова

Греяно вино : рецептата!

Японското Каберне Совиньон на Пинк Пеликан

Назад          Магазин