За къде пазарувате?
EXPLORE
2 мин.

Да изберем вино за сватба.

Всичко, което е необходимо да съобразите при избора на вино за вашата сватба.
2
Благодарим, че харесахте тази статия.

Организиране на виното за голямото събитие е важен елемент, с който то ще бъде запомнено. Но разбира се,такива събития не се организират често ( а някои дори само веднъж в живота – сватбата, например), заради което хората не се чувстват опитни в купуването на (пo) големи количества. Затова сме тук – ще помогнем и улесним хем вас, хем самите нас, а удоволствието от виното е гарантирано.

 

На тази страничка ще откриеш всичко, което е необходимо да съобразиш за виното на вашето тържество ( сватба, годишнина, юбилей, абитуриенски бал и просто голямо тържество). Ще научиш кои вина са най-подходящи за сватбата и разбира се какво количество ще е необходимо. Виното винаги е значим детайл в едно толкова голямо събитие. Важно е да не го пренебрегнеш и да избереш най-подходящото. Разбира се вкусът е субективно нещо, но формулата за количеството е една!

 

Всяка сватба / събитие има определен бюджет без значение дали ще е 200 или 20000лв. Трябва да определиш какво количество вино ще ти е необходимо и тогава ще можеш да прецениш в какви ценови рамки трябва да бъде избраната бутилка вино.

 

*СНИМКА: МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТ

Е, колко вино да купя за сватбата? е първият въпрос, който трябва да си зададеш.


За да разбереш колко бутилки са ти необходими трябва да предвидиш по 2 - 3 чаши на човек средно или това е ½ бутилка от 0,75л вино, т.е. 1 бутилка ще е покрие 2ма човека. Разбира се, че ще има гости, които ще изпият повече или по-малко, но това е оптималното количество ( средно за мъже и жени). От тук нататък всичко е лесно – ако очаквате 100 гости, то ще са ви необходими 50бутилки вино. Незабравяйте винаги да закръгляте нагоре до пълен кашон (а един стандартен кашон съдържа 6 бутилки от 0,75л), за да се чувствате сигурни ако на гостите им хареса виното.

 

1 чаша е 0,125 – 0,150мл ( много зависи от опита на сервитьора, който налива)
1 бутилка съдържа 5-6 чаши
1 гост предвидете по 1 чаша на час, и ако едно такова събитие продължава средно 2-3 часа, то за 1гост ще са необходими 2-3 чаши
1 бутилка ще е достатъчна за 2ма гости

 

Е, вече знаете формулата, а тя работи за всяко по-голямо и важно събитие/тържество/празник.

 

БРОЙ ГОСТИ  х 1/ 2 бутилка вино Е НЕОБХОДИМИЯТ БРОЙ БУТИЛКИ ВИНО

* 1 БУТИЛКА ВИНО Е 0,75Л

За 100 гости, вино за около 10лв. ще ви струва общо 500лв ( 10лв х 50бут). И ако сравните този разход с разхода за традиционния сватбен букет, тази сума е много разумна. Незабравяйте да попитате ресторанта, в който ще се проведе тържеството за възможността сами да изберете виното си ( и евентуално да заплатите „такса тапа” ). Това със сигурно ще е по-евтиният вариант за вас.

 

 

* СНИМКА: МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТ

Колко бутилки са необходими за тоста със Шампанско ( или пенливо вино)?


От една бутилка Шампанско/ пенливо вино може да напълните от 7 до 9 чаши ( и пак уменията на сервитьора са много важни. Познавайки гостите си, трябва да предвидите по 7 чаши/бут ако са любители на пенливите и по 9 чаши/бут ако виното с балончета е само протоколно да си кажете „горчиво” или „наздраве”.Т.е. разделете броя на гостите на 7 или 9 и ще определите необходимия брой бутилки шампанско/пенливо вино. С това количество ще можете да налеете по половин чаша ( както стандартно се налива пенливото вино) на всеки един от гостите за тоста.


• Ако церемонията на тост е през деня и на открито, може да изберете ароматно пенливо вино като Просеко, Кава или пенливо Розе.


• Ако тоста е вечер или на закрито, може да изберете по-плътните пенливи вина като Блан де Блан, Блан де Ноар традиционнен метод българско пенливо вино или класическото Шампанско.

ЕТО И НЯКОЛКО ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ НАС, КОИТО ВИНАГИ МОЖЕМ ДА ПЕРСОНАЛИЗИРАМЕ СПОРЕД ВАШИТЕ КРИТЕРИИ И БЮДЖЕТ:

 

Какво вино да избера?


Вече подсигурихте достатъчно шампанско/пенливо вино за тоста. Основното вино трябва да съобразите заедно като си отговорите на няколко въпроса :

 

• Кои са гостите –млади хора или по-възрастни роднини, предимно българи ( местни) или международни гости от цял свят, пият или непият много вино.


• Каква е храната, която сте избрали – ако ще има месо за основно, ще трябва да изберете и по-плътно червено вино. Ако е рибено ястие може да изберете между розе или леко червено вино като основна напитка.


• По кое време от годината ( сезон, топло или студено) и деня ( през деня или вечерта) ще бъде събитието и разбира се дрескода ( с черни костюми, по ежедневно или с конкретна тематика).

 

При избора на виното на първо място трябва да се съобразите със сезона. На сватби/тържества през есента, зимата и пролетта гостите предпочитат червеното вино. Това ще определи и съотношението на бяло и червено вино, което трябва да купите. През по-студените сезони трябва да заложите поне около 50 – 60 % червено вино.

 

Ако сезонът е лято и то на открито, топлите дни ще предразположат гостите към консумация на бяло вино, или пък добре охладено розе. Трябва да предвидите по около 30% от всеки от трите основни стила бели вина ( неутрално, плодово и ароматно). А в зависимост от това какво ще има в тържественото меню може да предвидите тяхното съотношение и розе,ах, розе, да!

 

 

* СНИМКА: МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТ

Червеното вино


Червеното вино е традиционно предпочитаното вино ( не само от българина) и трябва бъде около 50-60% от цялото количество, което сте предвидили за събитието ( дори и сватбата да е лятна!).

 

След като вече знаете какво количество вино ще ви е необходимо и с какъв бюджет разполагате, изберете си 5-6 потенциални вина, които да влизат в определената сума и ги дегустирайте с приятели поне 2-3 седмици преди събитието. Тогава лесно ще можете да изберете вашето вино. Ние разбира се можем да ви насочим ако имате конкретни желани стилове вино.

 

При вината под 10лв. е необходимо да потърсите мнението на специалист ( тук идва и нашата минутка славаJ), който познава добре производителите и техния потенциал, за да не се разочаровате при първия „неуспешен” опит, което въобще няма да е трудно.

 

При вина от 10-18лв изборът ще е по-голям, а шансът да си харесате вашето вино е напълно реален. И все пак ако търсите вино, което ще допадне на повечето гости е по-добре да изберете харесвани сортове като Мерло, Сира, Каберне Совиньон или блендове.

 

Ако сте отделили бюджет за вина над 18лв, то вероятно сте истински винен ценител и гостите ви знаят за вашата винена страст. Ние сме готови да ви убедим да изберете българско вино, което гарантирано ще впечатли гостите. Те ще оценят високо избора ви. Ако това не е вашето предпочитано вино, тогава заложете на любимия ви регион и преценете внимателно как ще се съчетае с храната, която сте избрали.

 

Бялото вино


Освен ако не сте истински любител на плътното, мазно, дъбово Шардоне, ще е по-разумно да изберете по-леко, свежо бяло вино тъй като те са по-лесни за комбиниране с разнообразна храна и обикновено на по-добра цена за качеството си. Такива са вината от Совиньон Блан, Пино Гриджо, Шардоне „без дъб”, Вионие, Мускат, Траминер. Тези вина ще се харесат на гостите ви и са изключително подходящи за лятото.

 

Плътни, с дъб бели вина. Класическият избор за нисък бюджет са Шардонета, отлежавали в дъб.

 

Летните сватби обичат розето, а и то е универсално вино за комбиниране с храна. Последните няколко години тенденциите на розето са постоянни и консумацията му нараства с бързи темпове. Розето е напитка, която чудесно се съчетава с разнобразна храна, от салати и предястия със сьомга или други морски дарове до пикантни ястия, десерти. И затова, не трябва да го пренебрегвате,а и можете да си спестите много ако избереш да присъства на твоето тържество.

 

Ако всичко това, което прочете ти беше полезно и успя да се поуспокоиш, то следващата стъпка е да ни напишеш имейл на wine@apollowine.com и заедно да изберем твоето/вашето вино за големия ден!

 

 

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
вино за сватба
сватба
вино за празник

Вината на Бордо с официална класификация от 1855г.

Градинско парти с Bellini by Canella

Вила Юстина Розе Рубин 2021

Назад          Магазин