EXPLORE
2 мин
Един ден в Елзас
на разходка с нас
0
Благодарим, че харесахте тази статия.
Алзас ( Елзас, Alsace) – Познат или непознат, намиращ се в сезероизточна Франция, на границата с Германия и простиращ се почти до Швейцария, беше нашият избор за винен тур за един ден. Познат със своите елегантни сухи, полусухи или сладки Ризлинги, Пино Гри-та, пищни и сладки Гевюрцтраминер-и и може би не толкова познатите местни пенливи вина, направени по традиционен метод, наричани Cremant, Алзас ни посрещна скромно и спокойно. Въпреки непреставащия дъжд, успяхме да усетим емоцията и магията на регион, който посещаваме за първи път! Алзас не е  място, което те кара да бързаш и въпреки, че има много местенца, които трябва да посетиш, можеш да се справиш и за един ден.

 
С отправна точка Люксембург поехме на Юг. Перфектно поддържан, въпреки бурята предната вечер, планински криволичещ път минаващ през планината Возж ( Vosges) ни отвежда до живописна гледка на перфектни лозови масиви, накацали по хълмовете на Ribeauville. Масиви, вече зарязани и подготвени за новия цикъл. А всяко селце те посреща с табела на името на френски ( с изключително немско звучене) и разбира се на местния диалект ( по-скоро немски).
  

И въпреки че с Алзас се запознах по време на WSET Level 3, сега имахме възможността да видим и усетим всичко на живо. Алзас е тесен и дълъг, от север на юг разделен на 53 AOP ( регион с контролиран произход) - Алзас АОР ( 74%), Cremant d’Alsace ( 22%) и 51 Гранд Крю-та ( 4%). Разрешените по закон сортове, които могат да се отглеждат в Алзас са Пино Гри, Ризлинг, Силванер, Мускат Отонел ( Блан), Гевюрцтраминер от белите ( по-рядко се срещат Пино Блан, Окзероа, Мускат, Шесла, Савинян и Сейвал Блан) и Шардоне, които използват в блендовете)  и Пино Ноар от червените, от който се прави и Cremant d’Alsace розе – пенливо вино по традиционния метод..
 

 

Какво знаехме за Алзас и тероара му – континентален климат, където гроздето узрява сравнително лесно поради една освнова причина – планината, която предпазва от Северни ветрове и създава бариера за проливни, студени дъждове по време на периода на зреене. По-голяма част от масивите са с южно изложение за максимално получаване на ценната топлина от слънчевите лъчи.  Почвите – изключително различни на толкова малка площ – каменисто-гранитени (предпочитани за Ризлинга), варивикова глина ( подходящи за Гевюрцтраминера и Пино Ноара), вулканични, където стават ароматни Пино Гри и Пино Ноар вина и песъкливи за вината с по-леко тяло!
 

 
 
След предварително ( онлайн) опознаване картата на региона ( благодаря ти, WineFolly), имахме план, който ни отведе в сърцето на Алзас и една световноизвестна изба, която постави високo летвата още на старта – Maison de Trimbach. Опитвали сме техни вина, които остават завинаги в списъка с желани, но да отидеш на място и опиташ актуалните реколти е неповторимо. Къщите в селцата са в характерен немски стил с високи остри покриви, малки прозорци с дървени кепенци и цветни фасади – истинско изкуство. Хубаво е , че GPS-ът ни отведе на точното място, а именно в двора на Maison de Trimbach, защото липсват големите, гръмки табели ( както в Бордо например). Избата изглежда точно като на картинките от списанията и книгити, в които Тримбах почти винаги присъстват като пример. Малка и скромна, но на последно технологично ниво, производствена база, която прави около 1.5милиона бутилки, всяка година. 
 

 
Посрещнаха ни в дегутсационната все още коледно украсена ( 04 Януари) и по своемо гостоприемна. Можехме да си изберем за дегустация 6 различни вина от всички сортове, ценови клас, регион или Гранд Крю дори. И всичко това безплатно! 
 

 

 

 
Ние избрахме и дегустирахме:
Vin Classique: Riesling 2015 – изключително свежо и цитрусово, стройно и хармонично, богато и плътно с допълващи нотки на круша и захаросани лимона! Ах, Ризлинг, започва се!
 

 
Vins de Reserve: Riesling “Selection de vieilles vignes” 2014 (селекция от стари лозя) – сравнявайки го с класическия свеж Ризлинг, този от стари лозя имаше по-интензивен, изразителен характер, в който веднага изпъква медът, завладяваща минералност и така желаната киселинност го направиха едно специално вино.

Vins de Reserve: Pinot Gris 2015 – изразителни, но изключително ефирни нотки на бадем изпъкват още в самото начало. Като го опиташ е толкова пищно и богато, на границата със сухото ( Off dry) – сладост толкова търсена в Пино гри вината, и разбира се запазена до перфектност киселинност. Стегнато и прецизно, с голям потенциал за развитие. 
 
Vins de Reserve personnelle: Riesling 2008 Cuvee Frederic Emile – лозето (със средна възраст от 45г) се намираше точно зад къщата на Тримбах, разбира се с южно и югоизточно изложение на стръмен терен върху варовикова глина. Вино със забележителен  характер – сухо и мощно, подчертана минералност и запомнящата се киселинност. Това вино носи името на Фредерик Емий, който остава запомнен с гарантирането на качество и автентичност на Тримбах вината още от 1898 и лесно се превръща в знаковото вино (signature wine) на избата, високо оценявано от ценители и колекционери. От избата ни споделиха, че този Ризлинг е доказал, че може да отлежава 20 и повече години.
 

 
Vins de prestige : Riesling “Clos Sainte Hune” Grand Cru 2011 – да, Ризлинг Гранд Крю 2011 от Rosacker Grand Cru в Hunawihr, от малък 1.67ха, с 50 годишни лози, парцел, който притежават фамилия Тримбах от 200г., а вината са с отличаваща се минералност и специфичен концентриран аромат, който всеки помни щом го опита. Ако ви попадне бутилка от него, вземете си две – една изпийте сега, а другата оставете да отлежи и разкрие нови прелести след години. От него произвеждат само 8 000 бутилки, което го прави рядкост, откривано само при колекционери.
 
Vendanges Tardives: Gewurztraminer 2011 късен гроздобер, когато аромати, вкусове и захари се концентрират. Богато и пищно, елегантно и концентрирано, превъзходни аромати и вкусове на ананас, личи, червен грейпфрут, розови листенца... комбинацията с foie gras изниква някак си спонтанно в съзнанието! Да, вече бяхме гладни и вече си представяхме също и наденички с кисело зеле и charcuterie. И точно тогава любезната домакиня ни наля последното вино: реколта 2008 – ние само се погледнахме, защото 2008 има голяма сантиментална стойност за нас, а и предната вечер бяхме открили един немски Ризлинг 2008 ( за 9 евро) , който също беше впечатляващ.   И кимнахме усмихнати „Bien sur, madame!”
 
Selections de Grains Nobles: Gewurztraminer “Hors choix” 2008 – течно злато, толкова сладко и богато, наситено с аромати на сушени плодове, прелестно коцентрирани сладка от зряла кайсия и ананас, с невероятна плътност допълнена от перфектните киселини...идеален завършек на дегустацията! Макар, че трябваше да се насладим на десерта преди обяда, оценихме високо този комплимент към нас.
 
Обядвахме в Au Cheval Noir ( При черния кон) – разбира се местни специалитети като Charcuterie – алзаска наденичка, по форма е къса и много мазна, сервира се на тънки филийки, предлага се винаги със салата и Choucroute Garnie – няколко вида местна наденица и дори парче бекон в различна форма, с различни подправки ( на пръв поглед разликата беше само с цвета и формата) и задължителната гарнитура от ситно нарязано кисело зеле. Порциите бяха огромни и добре, че не бяхме закусвали.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...следваща спирка: Riquewihr, Bergham, Colmar, Orschwihr в следващия пост!
 
 

 
Очаквайте скоро и избрани вина от Тримбах в нашата селекция!
 
 
Ето и едно кратко видео за Алзас:
 

The Wines of Alsace from GuildSomm on Vimeo.


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Елзас
Франция
бяло вино
винено пътешествие

Назад          Магазин