EXPLORE
5 мин
Еолис Естейт - жизнената сила II част
Интервю с Кремена Димова за биодинамичното отглеждане на лозята
0
Благодарим, че харесахте тази статия.

Продължаваме интересния разговор с Кремена Димова, собственик на Еолис Естейт, за биодинамичното отглеждане на лозята и философията, кояот те са избрали да следват!

 

4. Кои са основните принципи и техники, които използвате?

Биодинамиката е холистичен начин на разбиране на природата, който почива на антропософската теория на Рудолф Щайнер. Тя се базира на курса му от "Земеделски лекции", изнесени пред фермери през 1924 г. Те полагат философските основи и практическите водещи линии на биодинамичното земеделие.


Приложено в лозарството, всяко отделно лозе се разглежда като уникален, жив и самоподдържащ се организъм, със собствено биологично разнообразие и взаимодействие. Биодинамиката поставя в основата жизнената сила, равновесието и плодородието на почвата като източник за нужните за развитието на растенията хранителни вещества. В този смисъл няма универсален модел, който може да бъде копиран и приложен.


Особено внимание се отделя на влиянието на космическите сили и специално на луната върху цикъла на развитие на растенията.


В специфични моменти на развитието на лозето се използват основните биодинамични препарати 500 (ферментирала в рог кравешка тор) и 501 (отлежал в рог стрит на прах кварц). Те представляват дихотомията "земни сили - космос". П500 е насочен към почвата и корените, а 501 към надземната част на лозите. От една страна тяхната роля е да повлияят върху жизнеността и плодородието на почвата, увеличавайки органичната материя в нея. От друга страна, те стимулират метаболизма на растението свързан с усвояването на основните елементи като силиций, калции, азот, фосфор, сяра, кислород, калий и др.


Препарат 500, т.нар торово-рогов препарат, е кравешка тор, която ферментра през зимата в кравешки рога, заровени в земята. Този препарат се пръска върху почвата 2 пъти годишно.  Неговта цел е да подобри структурата й, като повиши микробиологичната активност и ускори формирането на хумус. Препарат 500 въздейства върху развитието на кореновата система.


Другият основен препарат е 501. Това е силициев кристал, смлян на фин прах, който също отлежава в рог, но през лятото. Пръскането с него придобива смисъла на т.нар "разпръскване на светлина". И наистина, мъглата от фини капки, която се формира над растенията при пръскането, трепти във всички цветове на дъгата. П 501 стимулира виталните сили на растението, хармоничното развитие на структурата му и оптималното усвояване на слънчевата енергия. Така лозите растат по-устойчиви на патогени. П501 влияе положително върху узряването и вкуса на плодовете.  

 


Освен основните биодинамични препарати, използвамe различни билкови отвари. Към серния разтвор прибавяме отвара от хвощ и коприва, което ни помага да намалим драстично количествата използвана сяра, имайки същия предпазващ ефект. Освен това копривата и хвощът стимулират развитието на растението. В по-късен етап използваме отвара от лайка, бял равнец и глухарче, които помагат на растението да се справя по-добре със сушата и спомага хармоничното зреене. Стремим се да подбираме различните обработки според лунните фази, разбира се когато това е възможно. Taкa те са по-ефикасни.


Освен тези техники насочени към растенията, в биодинамиката се използват и препарати които влияят върху активирането на компоста, който служи за подхранване на почвата.

Прилагането на всички тези методи е специфично според мястото и момента и е свързано с преки наблюдения на растенията. Учим се да разбираме лозето си в движение. Например през сухите летни периоди много трябва да внимаваме при използването на препарат 501. Въпреки почти хомеопатичните дози, лозата изпитва повишена жажда, което в условия на суша, може да доведе до блокиране на растежа.    


Лятото на 2018 година, беше особено дъждовно, но ние успяхме да отгледаме здраво и отлично узряло грозде. Резултатът ме радва особено много, защото показва, че методът е работещ. Лозето се адаптира постепенно. Реколтата е по-ниска, но затова пък здрава и вкусна. По време на гроздобера не можех да спра да хапвам сладко грозде, събрало толкова много слънце.
 

5. Какво ви коства биодинамичното отглеждане като усилия, време и средства?

Биодинамичното отглеждане е свързано с постоянно наблюбение на лозето и с много грижа. Важно условие е да имате силна емоционална връзка с това, което правите, защото резултатите не са забележими веднага. Природата следва своя бавен космически ритъм.


Динамизирането на препаратите е превилегирован момент за мен - почти медитация. Подборът на билковите отвари е също много вълнуващ - как да ги съчетаем, в кой момент, как влияят върху метаболизма на растението.


Същевременно се срещам с хора от различни сфери, чета нови изледвания, които излизат по различни теми свързани с тези методи. Това отваря нови хоризонти и добавя нови части от пъзела.


За мен биодинамичното лозарство е процес на непрекъсното учене - всеки отговор буди нов въпрос. Една безкрайна спирала - като вортекса, който създаваме при динамизирането на препаратите.

 


 

6. Различни ли са биодинамичните вина?


Според мен имат повече дълбочина, по-живи, по-вибриращи са, живеят по-дълго.
 

7. Вие следвате биодинамичните принципи, но сертифицирани ли сте за това?Кажи ни някои от най-важните стъпки, които са задължителни за сертифициране като биодинамичен производител?


В Еолис мислим за сертифициране, но това не е самоцел. По-важно е да си убеден в това, което правиш и да прилагаш тези методи в хармония със себе си, да следваш своето вътрешно светоусещане. Целта ни е да разбираме и да се грижим отговорно за земята, която стопанисваме и да отглеждаме чисто, здраво грозде с много много вкус. 

 

Конверсията на стопанството до сертифициране трае три години. През тях фермерите трябва да преминат през задължителен курс на сертифициращия орган Деметер, да се ангажират и да прилагат биодинамичните методи.8. Каква е разликата с органичното отглеждане на лозята?


В органичното лозарство е забранено използването на препарати от синтетичен произход. Биодинамиката е Органик Плюс. От гледна точка на прилаганите препарати за фитосанитарен контрол, тя е по-рестриктивна. Задължително е редовното използването на препарати 500 и 501, специфичните препарати за биодинамичен компост и билкови отвари. Има изисквания за вида, произхода, съхранението и количествата използвана органична тор, почвени подобрители, затревяването и цялостното организиране на ландшафта на стопанството. След това всеки лозар се води до различна степен от лунните цикли и космически цикли. Не винага климатичните условия позволяват да чакаме оптималния период, колкото и да ни се иска.

 

Очаквайте продължение...а до тогава може да се насладите на вината на Еолис Естейт. Изберете вашето тук >>
 

* Всички снимки са любезно предоставени от личния архив на Еолис естейт


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
биодинамика
Еолис Естейт
българско вино

Назад          Магазин