EXPLORE
2 мин

Фурминт

дали добре пазената тайна на Унгария, ще се окаже следващата тенденция
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Името фурминт бавно и тихо заема все повече и повече място на рафтовете и винените листи във Великобритания. Известно най-вече като ключовата съставка на великолепните сладки вина от Токай, изграещ ключова роля за репутацията на сладките Токайски вина известни като „ Кралят на виното и виното на кралете“, но през последните години успява да си създаде добра репутация и като вълнуващи бяло сухо вино за по младото поколение.

Стилистично Фурминт е изключително многолик. Може да откриете прилика с ризлинг, благодарение на неговата способност да бъде от много сухо до много сладко, и винаги с подчертано изразена съблазнителна киселинност. От друга страна има прилика и със шардонето, тъй като стават прекрасни пенливи вина, скърцащи безупречни бели вина (представете си едно хрущящо Шабли) и комплексни многопластови вина (представете си сочни Бургундски бели).

Всичко това кореспондира на генетиката на сорта: Фурминт е полу-брат на ризлинга и шардонето, заради техният общ родител Gouais Blanc (или Хюйниш Вайс). Но в него има много повече отколкото само черти на неговите роднини, а именно разкривайки лека бохемска пустота заедно с уравновесеността и спокойствието на аристократ.

От къде идва фурминта?

Фурминт идва от Унгария, където за първи път се появява неговото име през 1611. От 4954 хка засадени по целия свят, Унгария разбира се притежава най-много от насаждения, почти 4000 хка, но фурминт се отглежда и в някои съседни на Унгария страни. Втора по насаждения на Фурминт е Словения, където е по-познат като Sipon (вероятно произлизащо от прякор даден му от войник по времето на Наполеон - Si c'est bon – за „много е добро“)

В миналото сортът е бил отглеждан като високодобивен, работен кон, но днес лозарите определят лозови масиви със стари лозя, отглеждат го с ниски добиви и му отделят необходимото внимание и уважение при винифицирането във винарната.

Изключително важно качество, на който и да е качествен сорт грозде е неговата способност да отразява характера на тероара. Фурминтът отглеждан в Словения, Румъния или дори други региони на Унгария, като Сомло например, са отливачащи се, докато в пределите на Токай, избрани самостоятелни лозови масиви показват ясно как сортът се държи при различни мирко региони.

Може ли фурминтът да отлежава?

Един от най-важните елементи за даден сорт, който да го определя като висококачествен е възможността да отлежава. Исторически съществуват много доказателства за пищните ASZU вина и тяхната способност да отлежават с години, но качествените сухи бели вина са сравнително нова тенденция, въпреки че вече има достатъчно примери, доказващи способността им да отлежават. Сухите вина почти винаги са били правени като суб продукт, когато не се получи сладкото вино, въпреки това в Токай, горещата 2003 се оказа повратна точка за много производители. Промяната в мисленето се оказва ключова: затова как да направят голямо бяло сухо вино от начало до край, а не като нещо по междудругото. Промяна във формировката и различен мениджмънт на лозята с цел да дават не ботритизирани зърна и нов подход в технологията на производство на вино дават резултат. Оказва се, за тяхно щастие, че Фурминта е способен да ни зарадва и с големи сухи бели вина.

* Статия е публикувана на английски език в оригинал с автор Caroline Gilby MW

________________________________________________________________________________________________________

Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Използвай официалните ни хаштагове #sayyestobulgarianwine и #apollowine. Благодарим ти,че си с нас!


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
фурминт
унгарско вино

Назад          Магазин