За къде пазарувате?
BASICS
2 мин.

Как оценяваме вината в нашата Apollowine селекция

AW е оценката на Димитър Николов
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Аполоуайн сме известни със своите високи стандарти за селекция и оценка на вината.

 

Виненият експерт Димитър Николов, притежава многогодишен опит и участия в международни конкурси. Сред тях е и най-влиятелният, Световните Награди на Декантер (World Wine Awards Decanter ). Димитър прилага стриктни критерии за всяко вино, което бива включено в селекцията. В Аполоуайн използваме 100-точкова система за оценка, като вината под 85 точки не попадат в нашата селекция.

 

Скалата на оценките AW (Аполоуайн) е разделена на четири нива, които отразяват прецизността на вината, техния баланс, интензитет, дължина и комплексност. Системата ни гарантира, че само най-добрите вина стигат до вас.

 

Какво означават оценките AW и тяхната скала?

 

  • 85-88 точки: добро, качествено вино.

Тези вина са изразителни, балансирани и предлагат отлично съотношение между цена и качество. Вина, които минават теста: „Приятели и Семейство“. Или с други думи отговарят с „ДА“ на въпроса бих ли препоръчал това вино на приятели и смейството си.  

 

  • 89-92 точки: Много добро вино.

Вината наградени с тези точки се отличават с баланс, типичност на тероара и сортова изява, както и с хармония и интензитет. Вина за специални поводи и вина, които можете да споделите, но най-често искате да запазите за себе си.

 

  • 93-95 точки: Отлично вино.

Тук навлизаме в територията на редките вина, тези които отваряме на специални поводи. Вина наградени с тези точки са забележителни и демонстрират най-доброто от лозята и винопроизводството. Това са вина с отговарят на най-стриктните изисквания за сортова принадлежност като награждат с отличен баланс и притежават собствен стил, който е неподражаем.

 

  • 96-100 точки: Изключително вино.

Това са най-редките вина, те съставляват под 1% от всички останали вина. Тях бихме искали да оставим в избата за следващите поколения. Това са WOW вината, най-изтънчените представители попадат в тази категория, показвайки ненадминати качества и изключителен характер. При тях  говорим не само за основните елементи, които трябва да присъстват, а за ненадмината прецизност и качество, които се получват много рядко.   

 

Процесът на оценяване включва задължително дегустация и анализ на всеки аспект на виното – аромат, вкус, структура и послевкус, оценка на качеството. Димитър Николов използва своя богат опит и знания, за да предостави обективна и точна оценка, която да ви насочи към най-доброто вино за вашия вкус и повод.

 

Защо е важно да избирате вина с високи оценки от Аполоуайн?

Вината, които преминават нашия строг процес на оценка, ви гарантират не само качество, но и неповторимо удоволствие. Ние се стремим да направим вашия винен опит незабравим, предлагайки вина, които отговарят на най-високите международни стандарти.

 

В крайна сметка, оценките AW са вашият пътеводител в света на виното. С доверие към нашия експерт Димитър Николов и нашата скала на оценките, можете да бъдете сигурни, че всяка бутилка от нашата селекция е внимателно подбрана и заслужава вашето внимание.


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
оценки; вино оценки; AW оценки; критерии за оценяване

Празнично работно време: Април - Май

Wine Affairs

8 жени, които променят българскaтa винeна сцена: Светла Карабаджакова

Назад          Магазин