За къде пазарувате?
BASICS
7 мин.

Шампанско и Просеко – каква е разликата? Apollowine отговаря

Всичко най-важно, което трябва да знаете за пенливите вина на света - Шампанско, Просеко, Кава, Франчакорта
1
Благодарим, че харесахте тази статия.
Всичко най-важно, което трябва да знаете за пенливите вина на света - Шампанско, Просеко, Кава, Франчакорта
 
Всички сме пили или поне чували за просеко  или шампанско, но знаем ли каква е разликата между тях. Това са два популярни стила пенливо вино, но всеки един от тях много различен - технологично и стилово. Тук ще обясним основните прилики и разлики.

 

Шампанско

Шампан е апелация, регион, в североизточна Франция. Считан за производител на най-престижните пенливи вина в света, наричани също Шампанско. Тъй като през годините думата се превръща в нарицателно Французите формират CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne), който брани интереса на производителите и успява да прокара законово, само вино произведено в региона да има право да се нарича Шампанско.

 

От какво се прави шампанско?

 

Три са законово разрешените сортове грозде за направата на шампанско в Шампан:

  • Шардоне
  • Пино Ноар
  • Пино Мьоние

 

Как се прави шампанско?

 

Технологията, по която се прави шампанското се нарича methode traditionelle или традиционен метод.

 

Видове шампанско

 

Сигурно сте забелязали върху етикетите на шампанското различни термини, с които то се описва и дава ясна представа за стила му. Тук ще обобщим видовете според неговата сладост/ нива на захари/

 

Според нивата на сладост:

Обозначение на етикета Описание на нивата на сладост Позволени нива на захарност
 Brut Nature сухо

до 3гр/л

Extra Brut сухо

до 6гр/л

Brut сухо към полусухо

до 12гр/л

Extra Dry полусухо към средно

12 до 17гр/л

Dry средно

17 до 32гр/л

Demi-Sec сладко

32 до 50гр/л

Doux десертно

50+ гр/л

 

Според използваните сортове:

  • Брут - бленд от разрешените сортове - Шардоне, Пино Ноар, Пино Мьоние
  • Брут Розе - от сорта Пино Ноар или бленд доминиран от Пино Ноар
  • Блан де Блан - само от сорта Шардоне
  • Блан де Ноар - от сорта Пино Ноар

 

Ето и основните разлики между шампанското и просекото:

 

  ПРОСЕКО ШАМПАНСКО
Тип вино Пенливо Пенливо
Метод Резервоарен Традиционен
Място на протичане на ферментацията Метален съд - по-евтино, голямо количество Бутилка - много ръчен труд, малко количество
Отлежаване върху утайките Без или до няколко седмици Минимум 15 месеца
Вкусов профил Свежо и плодово, с отчетливи аромати и вкус на ябълка и круша Концентрирани аромати и вкус на зелена ябълка, лимон, бискивити, с висока киселинност
Цена  Средна

Висока до много висока

 

Виж нашата селекция шампанско>>

Просеко

 

Просеко е пенливо вино направено от сорта Глера отглеждано в североизточна Италия и е ферментирало в иноксов съд. Просекото притежава лека към средна интензивност в аромата с много отчетлива зелена ябълка и круша, леко тяло и средна към средна плюс киселинност. Нивата на захарност варират от най-сухо Brut до най-сладкото Demi-Sec, като средно ниво на захарност, а именно Extra Dry  е класическият стил. Ако видите на етикета Spumante, означава, че виното е напълно пенливо, а Frizzante с леко по-ниско налягане и газировка.

 

Как се прави просекото?

 

Ферментацията на виното, така наречената база, винаги се провежда при контролирана температура от 18С с цел да се съхрани плодовият характер и протича в продължение на 12-15 дни. Втората ферментация - тази, която газира виното, отнема месец на още по-ниска температура от 12С-15С, отново за да се съхрани плодовият вкус. След кратко време върху утайките (няколко седмици), пенливото вино се охлажда, филтрира и бутилира. Това е, няма изискване по закон виното да отлежава, защото акцентът е свежестта. Така Просекото постига по-достъпна, средна цена и се радва на огромна популярност по цял свят.  

 

Видове Просеко

 

Вината обозначени с Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata) са с приемливо и добро качество, а DOCG (Denominazione di Origine Controllata) с добро до много-добро. DOCG се намира между градовете Conegliano и Valdobiadene, затова на етикета се изписва един от двата града към, който се намира лозето. Най-високото качество просеко се намира зад обозначението Superiore di Cartizze, където ниските добиви, стръмните южни склонове са способни към създаването на по-плътни, концентрирани вина. Думата Просеко не се използва при тази категория.

 

Обознaчение на етикета

Нива на захарнoст

Обознчение на етикета

Качество

Brut

до 12 гр/л

Prosecco DOC

Приемливо към добро

Extra Dry

12 до 17 гр/л

DOCG

Добро към много добро

Dry

17 -32 гр/л

Superiore di Cartizze

Много добро

Demi-Sec

32 - 50 гр/л

 

 

Опитайте Prosecco Valdobiadene DOCG Superiore >>

Франчакорта

 

Това е региона в Италия, които произвежда най-голямо количество пенливо вино по традиционния метод. Също като в Шампан пенливите вина от Франчакорта се произвежат предимно от Шардоне и Пино Ноар. Регионът се намира в областта Ломбардия, централна северна  Италия. Стилът на вината през годините набира точки сред винените критици и често се описва като „Италианският отговор на Шампанското“. През 1995 г регионът, който е само 2000хка приема DOCG статус.

 

Различните стилове Франчакорта:

 

NV – виното трябва да отлежава в бутилката минимум 25 месеца, откакто е обрано гроздето за него или мин 18 месеца отлежавало върху утайката

 

Saten – т.е. блан де блан версия, която трябва да бъде минимум 50% Шардоне купажирано с не повече от 50% Пино Блан. Налягането е намалено под 5 атмосфери за по-нежен, като креман стил пенливо вино. Трябва да отлежи поне 24 месеца върху утайките

 

Rose – трябва е поне 25% Пино Ноар в базовото вино и мин 24 месеца отлежаване върху утайките

 

Millesimato – Франчакорта от една единствена реколта ( винтидж), която трябва да отлежава мин 30 месеца върху утайките и не може да бъде пусната на пазара преди да са минали поне 37 месеца от съответния гроздобер

 

Riserva – върхът на пирамидата от Франчакорта. Изисква се минимум 60 месеца върху утайката.

 

Франчакорта е италианският отговор на качеството, което можем да намерим в Шампан, даже бихме казали, че вниманието към детайла и търпението, с което Италианците произвеждат техните вина в този регион е на изключително ниво. Това съчетано с една леко по-ниска цена от Шампан ги прави много популярни сред любителите на пенливи вина.

Вижте нашите предложения за Франчакорта >>

 

Кава

 

Кавата е пенливото вино на Испания, направено по традиционния метод от традиционни местни сортове като Макабео, Ксарел -Ло, Парелада. Все по-често производители започват да използват и сорта Шардоне в блендовете си, което е позволено по закон, но тези от тях, които се стремят към най-високо качество и собствен стил разчитат на традиционните сортове. Съществуват няколко стила кава: Брут / Брут Натур , Кава розе и Винтидж кава (от конкретна реколта).

 

Също така при Кава има три категории, които определят, както качеството на виното, така и неговия стил:

Кава - минималното време за отлежаване върху утайките 9 месеца. Вината са с напълно газирани с повече плодов вкус и съвсем лек автолизен вкус на маслени бисквити и коричка хляб. Пенливита Кава има средни до средни + киселини и добро до много добро качество, като цените варират от средни ценови нива до премиум.

 

Кава Резерва - отлежаване минимум 15 месеца. В тези вина вкуса е много по-наситен на бисквити и автолизни нотки.

 

Кава Гранд Резерва - минимум 30 месеца отлежване, което променя вкуса в посока на препечена филийка хляб, опушено и по-силна концентрация във вкуса на автолизни нотки. Също така цените са в премиум и супер премиум категорията.     

 

Днес кавата показва едно изключително високо качество и добра алтернатива , която да замести често по-скъпото шампанско.

 

Ето и нашата селекция от Кава >>

Български пенливи вина

 

През последните 10-ина години, България също успява да ни предложи изключително достойни пенливи вина, които се оценяват високо на международната винена сцена. Сред най-добрите производители на пенливи вина направени по традиционен метод са Едоардо Миролио със своите Брут, Брут Розе, Блан де Блан, Винтидж. И Мидалидаре естейт, които също успяват да впечатлят ценители и експерти със своите пенливи вина: Мидалидаре Брут естейт, Блан де Блан и Брут Розе.

Виж нашата селекция пенливи вина от България >>

И другите...

 

Последните няколко години Англия успя да застане на винената карта със своите пенливи вина направени по традиционен метод. Засаждането на Шардоне и Пино Ноар през 80-те години на миналия век, се оказва доста успешно и пенливите вина на Англия са предимно от тези два сорта. Дълго отлежаване в бутилка при втората ферментация, появата на автолизни нотки във вкуса в допълнение на супер високи киселини поставя  aнглийските пенливи вина на високо ниво.

 

Ето нашите пенливи от Англия, тук

 

Други пенливи от света

Основни сортове

Цена

Креман Д'Алзас, Франция -бели

Пино Блан, Ризлинг, Шардоне

$$

Креман Де Бургон, Франция -бели

Шардоне, Пино Ноар

$$

Креман де Лиму, Франция -бели

Шенин Блан, Мозак, Шардоне

$$

Креман Де Лоара, Франция  -бели

Шенин Блан, Каберне Фран, Шардоне

$$

Сомюр, Франция -бели и розе

Шенин Блан, Каберне Фран

$$

Вувре, Франция -бели

Шенин Блан

$$+

Австралия - бели, розе и червени пенливи

Пино Ноар, Шардоне, Шираз

$$$+

Калифорния - бели и розе

Шардоне, Пино Ноар и други

$$$

Нова Зеландия - бели и розе

Шардоне, Пино Ноар и други

$$$

Южна Африка - бели и розе

Шардоне, Пино Ноар и други

$$+

Асти, Италия - бели

Мускат Пети Грен

$+

Дойчер Зект, Германия - бели

Мюлер Тургау, Ризлинг

$$+

 

A тук можете да разгледате цялата ни селекция от пенливо вино >>

________________________________________________________________
Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Из

Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
пенливо вино
шампанско
просеко
кава
креман

Как оценяваме вината в селекцията ни?

Празнично работно време: Април - Май

Wine Affairs

Назад          Магазин