BASICS
2 мин
Каква е разликата между Шампанско и Просеко? попитаха Apollowine
1
Благодарим, че харесахте тази статия.
Два популярни стила пенливо вино, но всеки един от тях много различен - технологично и стилово. Тук ще обясним основните разлики.
 

Региони и сортове


Първата и съществена разлика е, че Шампанското идва от региона Шампан във Франция, а Просеко от региона Венето в Северна Италия.

Шампанското може да бъде бленд или едносортово вино направено от Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние.

А Просеко се прави от сорта Глера ( в Италия често го наричат и Просеко).


Метод на производство

Втората най-важна разлика между двата стила пенливо вино е методът на производство, или по-точно как виното става пенливо.

И в двата случая, първоначалното тихо вино преминава през втора ферментация, която образува CO2 и го прави пенливо ( с балончета ).

В Шампан използват метода Шампеноа ( "method Champenoise" или т.нар. „ традиционен метод“) .

Това е методът, при който втората ферментация се случва в бутилката, добавят се дрожди и ликьор де тираж ( т.е. захари, "liqueur de tirage" ).

Бутилките се оставят затворени с временни капачки ( като на бира), с гърлото надолу, подредени на специални стелажи под ъгъл ( Rack) , така че когато ферментацията приключи, утайката от „наядените“ дрожди се събира в гърлото.

Когато шампанскоо е готово, гърлото на бутилката се замръзява и утайката се отстранява – този процес се нарича дегоржаж, анг. ‘disgorgement’.

Тогава виното се затваря с тапа и металната кошничка наречена muselet и се оставя да отлежава. За NV ( без реколта), Шампанското трябва да отлежи в бутилката минимум 18 месеца, а за vintage – 3 години.

При просеко, най-често се използва „танк методът“, при който втората ферментация протича в голям съд.

И отново, добавят се дрожди заедно със захар към базовото вино. И докато се случва втората ферментация, съдът е запечатан , за да запази в съда, правейки виното пенливо, реди да се бутилира и затвори.
 

Вкусове

Резултатът от двата метода на производство е изключително различен – вина с абсолютно различен вкусов профил.

В какво се различава вкуса?

По-близкият контакт на виното с дрождите при традиционния метод за Шампанското като цяло означава,че има повече автолитични вкусове – хляб, брьош и препечена филийка, както и цитрусови вкусове.

Дрождите имат по-малко вличние за вкуса на Просекото направен по „танк метода“, защото има по-кратък контакт по време на втората ферментация.

Просекото е с по-плодов вкусов профил на Глерата, която се асоциира с круша, ябълка, и цветисти нотки.

Въпреки това, някои стилове Просеко също използват технологията за отлежаване върху утайките или пък са направени по „традиционния метод“, като цяло правейки по-комплексно вино.

Видове Просеко:

Според нивото на качество:

Просеко DOC – най- базовото Просеко, което може да се направи във Венето и Фриули-Венеция Гулио ( Friuli-Venezia Giulio)
Prosecco Valdobiadene Superiore – Prosecco Conegliano Valdiabedene Superiore DOCG – гроздето е от по-малък контролиран регион Valdobiadene Или Conegliano с хълмист терен. Стилово – по-концентрирани и комплексни Colli Asolani – Colli Asolani DOCG е регионът от другата страна на реката срещу Valdobiadene -Conegliano , хълмисто Superiore di Cartizze – това е един мирко регион от само 265 акра ( 2.65 дка), който е точно извън границите на Валдобиадене, на запад, разположен на най-високата част от хълма и определян като Просеко от най-висок клас.

Според нивата на захарност:

Brut – до 12г/л
Extra Dry – до 12-17г/ л
Dry – между 17-32г/л

Опитайте Prosecco Valdobiadene DOCG Superiore >>Опитайте Шампанско >>A какво е Франчакорта?

Както Креман (Cremants), пенливите вина във Франция, така и Франчакортата съществува малко под радара на световните пенливи вина. Но набира точки сред винените критици и често се описва като „Италианския отговор на Шампанското“. През 1995 г регионът Франчакорта в централна северна Италия, Ломбардия, който е само 2000хка приема DOCG статус. Сортовете, които са разрешени при производството на Франчакорта са два от тези за Шампанско – Шардоне и Пино Ноар плюс Пино Блан. Произвежда се по „традиционния метод“, както при Шампанското, където втората ферментация протича в бутилката.

Различните стилове Франчакорта:

NV – виното трябва да в бутилката минимум 25 месеца, откакто е обрано гроздето за него или мин 18м отлежавало върху утайката

Saten – т.е. блан де блан версия, която трябва да бъде минимум 50% Шардоне купажирано с не повече от 50% Пино Блан. Налягането е намалено под 5 атмосфери за по-нежен, като креман стил пенливо вино. Трябва да отлежи поне 24м върху утайките

Rose – трябва е поне 25% Пино Ноар в базовото вино и мин 24месеца отжелаване върху утайките

Millesimato – Франчакорта от една единствена реколта ( винтидж), която трябва да отлежава мин 30 месеца върху утайките и не може да бъде пусната на пазара преди да са минали поне 37месеца от съответния гроздобер.

Riserva – върхът на пирамидата от Франчакорта. Изква се минимум 60месеца върху утайката.

Опитайте Franciacorta >>

Какво е Кава?
 
 
 
Последните няколко години Англия успя да застане на винената карта със своите пенливи вина направени по традиционен метод  както е Шампанското и Кавата).
 
 
A тук можете да разгледате цялата ни селекция от пенливо вино >>
 
 
Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Използвай #sayyestobulgarianwine и #apollowine

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове

Назад          Магазин