За къде пазарувате?
BASICS
2 мин.

Мавруд завинаги - уникален местен сорт за България

Знаков червено сорт за България
2
Благодарим, че харесахте тази статия.

#mavrudforever    #drinklocal   #sayyestobulgarianwine

Мавруд е уникален български червен сорт грозде. Една от теориите за името е свързана с гръцката дума „Мавро“ или черен на български, като това е един от най-старите и ценни сортове грозде по нашите земи. За център на неговия произход се смята района на Асеновград, където и днес се намира най-голямата концентрация на лозя от Мавруд.   

За гроздето

Родовит и продуктивен Маврудът е със средна по размер чепка, компактна, с малки до среден размер зърна. Късно зреещ, даже твърде късно в повечето реколти. Не обича много студеното време, но и летните засушавания не му понасят. Податлив на популярните болести брашнеста мана и други плесени, но е издръжлив на други като Сиво гниене. 

Съществуват 2 клона Мавруд:

Клон 1 – по-голяма чепка, около 22см дължина, по-широка в основата, зърната са средни с диаметър около 15-16см и по-рехави, средно дебела ципа, с плътен цвят.

Клон 2 – получен по индивудуален подбор ( с клонова селекция) на различни Мавруди, зрее късно, по-малка чепка, почти конусовидна форма, зърната са дребни, с по-голям среден добив

Профил на виното

Вината от него са концентрирани и силни с потенциал за отлежаване. В най-честите случай са с високи нива на танин и дълбок плътен цвят, с освежаваща киселинност и се повлиява добре от отлежаване в дъб. Може да се бутилира чисто сортово, като има и много успешни примери за блендиране с международни сортове като Каберне Совиньон и Мерло. Според специалисти, чието мнение и аз подкрепям, Мерлото в бленд с Мавруд е по-удачният вариант, защото добавя повече усещане за червен плод и омекотява танините на Мавруда.

 

Синоними: Качивела (България), Мавро ( Гърция), Mavroud ( Франция), Мавруди или Мавруди Булгарис ( Гърция).

Лично мнение (Димитър Николов)

Маврудът има високи естествени киселини и силни танини, две предпоставки за направата на голямо червено вино. Разбира се не винаги това е достатъчно. Тъй като е късно зреещ, много често имаме липса на плод във вината и зелени танини, когато няма оптимална зрялост. Това предопределя познаване на реколтите назад във времето. Според мен Маврудът е изключително ценен сорт за България, като усилията ни трябва да се насочат в изследване на най-подходящите негови клонове за тероара и да се работи в посока правилно натоварване на лозите, бране в технологична зрялост и контрол на температурата при ферментация. Потенциалът на Мавруда за продажби, както в България така и като част от експортен микс е огромен.

 

Какво споделят хората, които правят Мавруд за неговия характер

Цвета Костова, Изба Румелия: уникален, специфичен и представителен

Наталия Гаджева, Винарско имение Драгомир: непредвидим, взискателен, но и благороден

Милица Зикатанова, Вила Мелник: местен, елегантен и мощен

Златина Стаменова, Изба Манастира: малини, рубинено червен, ароматен

A в The Grape казват " Indigenous Bulgarian variety producing sturdy reds that can improve with age.

 

От Apollowine.com винаги се стремим да Ви предлагаме най-доброто Българско вино дегустирано и оценено от нас.

И ето няколко изби, които следим отблизо и техните вина от Мавруд:

 За повече информация или въпроси не се колебайте да се свържете с нас на wine@apollowine.com


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
мавруд
червени сортове
български сортове
българско вино

Аполоуайн в медиите - Бакхус

Зинфандел или ЗИН - фан - дел

Шампанско Катие

Назад          Магазин