INSPO
5 мин
Жените на модерното българско вино: vol.6
Мария Ковачева, Master Sommelier
2
Благодарим, че харесахте тази статия.

Този март ви срещаме с интересни и значими за българското вино Жени, които успешно и много лично променят и градят новото лице на българското вино и култура. Това са 8 Жени с главно Ж, които със страст, постоянство, упоритост, лудост, непримиримост и финес правят българската винена сцена по-красива, по-разпознаваема и по-стойността, а благодарение на тях светът вече започва да оценява високо българското вино! Всяка една от тях в различна сфера, но отличаваща се със своя принос за модерното лице на българското вино днес.

 

Избрахме само 8, защото харесваме цифрата 8 и нейното значение, но те са много повече и с всеки изминал ден все повече български жени успяват да открият своето място на винената сцена ( досега доминирана от мъжете). Това може само да ни радва, защото българското вино има нужда от приноса на българската жена

 

Щастливи сме да Ви представим Мария, Мария Ковачева MS ( Master Sommelier) – първата жена българка с титлата Master Sommelier от 2019, живееща в САЩ. Малко са жените, които се насочват към тази професия, а още по-малко са жените с тази най-висока титла, а Мария е единствената българка Master Sommelier. Мария - първата жена печели титлата TOP 1 SOMM, притежава WSET Diploma & Certified educator. Крехка, фина и чаровна на външен вид, но безкрайно упорита, непоколебима и устремена в преследване на своята страст , която открива в Америка - виното. Взискателна към себе си и отдадена на професията си, тя успява да съчетава всички свои силни страни с огромната обич, привързаност и пълно отдаване на семейството си.  Нейна привилегия е да бъде заобиколена всеки ден от това, на което се наслаждава най-много – виното!

За нас е привилегиия и чест да ви представим Мария Ковачева и вярваме,че тя ще вдъхонови още много жени, които ще постигнат такива успехи във виното. Благодарим и оценяваме високо усилието на Мария да ни отговори и използва български език за това интервю.

 

Коя си ти? Представи ни се!

Kaзвам се Мария Ковачева, роденна съм в България, но живея и работя в САЩ.

      

Кога и как стана част от винения свят?

Израснала съм в Чирпан, в Тракия. От малка си спомням как дядо ми се грижеше усърдно за лозето си и как миришеше избата ни на ферментиращото вино. Обичах да му помагам особено като източваше виното. Наситеният  цвят и миризмата му ме впечатляваха още оттогава.  Разбира се по това време не съм си и помисляла, че ще се занимавам с вино. При мен е много вярна поговорката че `Крушата не пада по далече от дървото.` Реално започнах да се занимавам и уча за вино, като дойдох в САЩ и от тогава не съм престанала. Мисля си, че това е поддържало връзката ми с България, с родния ми край и със семейството ми въпреки далечното разстояние.

 

Какво е мястото на жената във винената индустрия?

Когато спечелих титлата TOP SOMM на Гилдията на Сомелиерите в САЩ (GuildSomm) през 2012, бях първата жена, която го постигна. Един от най добрите готвачи в САЩ, Томас Келър, съсобственик на легендарния `The French Laundry` ресторант в Напа, Калифорния ми изпрати своята книга да ме поздрави. Беше ми написал в нея „Мария всичко се свежда до финес“. Че да си дойда на думата, жените допринасят с елегантност, финес и създават един невероятен баланс, към който е устремено всичко. Този техен усет особено, когато е усъвършенстван, е символ за майсторство.

 

Каква е ролята на съвременна жена на сцената на виното в България, и въобще в света?

Да продължа от предишния си отговор, аз съм много  впечатлена и горда с всички талантливи българки, занимаващи се с вино у дома и по света. Мисля че ще сме свидели на страхотни вина и постижения на наши сънароднички на местната и световна сцени.

 

Кой е любимият ти сорт грозде? Разкажи ни как стана това?

Обичам различни сортове  грозде и вина от тях, но сякаш емоционално съм най-много свързана с Вионие. Преди известно време, имах възможност да посетя долината на Рона (Rhone Valley). Бях гост на организацията Wines of Rhone Valley като резултат от 1то ми място на състезанието, SOMM SLAM организирано от Star Chefs Congress в САЩ. В продължение на седмица посетих целия район на юг от Марсилия (Marseille) до Лион (Lyon) на север. Кулминацията на пътуването ми беше уикенд в Ampuis - епицентърът на Сирата, което ми е любимото ми червено вино. През тези няколко дни имах възможност да оглавя дегустационна комисия, събрана да определи най-доброто вино в района от предишната реколта. Също така да се запозная с топ производителите от района, да опитам вината им и да посетя лозята им. Можете да си представите как се чуствах сред всичко това, което ми се предоставяше, но и за което бях работила много усилено. Една от тези вечери се бяхме събрали в местното заведение и произвоителите решиха да ми покажат калибъра на вина, на които техният район е способен да прави. Всички единодушно се съгласиха и отвориха да опитаме, Domaine Georges Vernay Condrieu “ Coteau de Vernon”. Оттогава получих тази епифани към качествено Вионие и винаги, когато имам възможност му се наслаждавам и се връщам мислено към незабравимите ми спомени.

 

Има ли такова нещо като „женско и мъжко вино“?

За мен реално няма. Мисля че хората имат предпочитания към различни вина, взависимост от определени фактори, но не смятам, че има определена граница между мъжки и женски.

 

Имаш ли жени, които те вдъхновяват и са ментори за теб на твоя винен път?

Разбира се че имам и продължавам да ги търся . Те винаги са имали специално място в моето равитие, професионално и лично. Един такъв е Вирджиния Филип, Мастер Сомелиер.

 

Какво винаги сте искали да кажете на мъжете, но не сте се осмелявали?

Да погледнат на жените като равностойни партньори, защото те имат много различни и ценни качества, с които те могат да са изключитилно полезни и важни в проекти и начинания.

 

Ако днес загубите постигнатото, утре с какво ще се захванете?

Обичам да създавам неща и да ги развивам, мисля че бих се  насочила или към НИРД  (R&D) или към научно преподавателска дейност, за което никога не е късно.

 

Какви три съвета бихте дали на своето 18 годишно “аз“, ако бяхте със сегашния си опит?

Не мисля, че би било същото. Затова уважавам всяка една възраст и всъщност обичам да работя с млади хора. Има нещо `заразно` в най-положителния смисъл на думата, много силно зареждащо да работиш с тях – мисля, че е безграничният им ентусиазъм. Три неща, които бих споменала са:

  • Да бъда себе си и да не се опитвам да бъда някого друг
  • Да слушам малко повече родителите си. Те в повечето случаи идват от там накъдето ние сме се запътили.
  • Да не престава да мечтае. Мечтите се сбъдват, само трябва наистина да ги желаеш.
  • Имам и четвърто, да не се страхува да `падне`, да сгреши. Това е много вероятно с опита, който ще придобие, да й помогне да успее в последствие.

 

Важно ли е една жена да има партньор до себе си, за да се чувства успяла?

100% мисля така и говоря от личен опит. Не бих успяла да постигна и част от това, което съм без пределната подкрепа на съпруга ми, Павел.

 

Какво забелязвате първо при среща с ново вино?

Опитвам се да го опозная, поглеждам цвят, аромат. Търся отговор какво това вино е, напомня ли ми на нещо познато и след това се насочвам към отличителнити му черти, за да мога да си изградя цялостна представа за него.

 

С какво ви промени 2020г?

За момент си бях помислила, че ще мога да позабавя темпото. Но се оказа точно обратното. Чувствах се като сърфист,  стремящ се да бъде пред вълната. Постянно опитвах нови неща и вземах решения какво да проължа и какво да прекратя.  Беше много  динамична година, която ми показа да вярвам в себе си, да разчитам на хората с които работя и да не се страхувам да иновирам. И да не преставам да съм благодарна на съпруга си, който не преставаше да ме подкрепя и нашето семейство.

 

Трудно ли е да бъдеш дама с професия във винения бранш?

Не е лесно, но това я прави още по привлекателна и динамична.

 

Коя е Мария извън виното?

Обичам да пътувам, да спортувам, да готвим заедно със съпруга ми и да правим дълги разходки.

 

Какво те вдъхновява, за да продължиш да бъдеш във винената индустрия?

Определено, хората! Желанието им да продължават да учат, да създават невероятни вина, да споделят страста си за вино и за винената индустрия. Често си казвам колко съм късметлийка да съм в тази невероятна индустрия и през такива динамични времена.


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Мария Ковачева Master Sommelier

Назад          Магазин