За къде пазарувате?
EXPLORE
7 мин.

Нийпорт - модерното лице на португалското вино

Повече за историята и стилът на Дирк Нийпорт
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Една от легендарните португалски порт къщи „Нийпорт“ е вече и в България Стилът на Дирк Нийпорт при направата на вината е знаков както при Порт вината, така и при тихите вина. Една обща линия бива следваната неотлъчно и това е: елегантност. Под едрата фигура и буйната къдрава коса се крие една елегантна душа, която прави вина, които всички останали копират. Да вдъхнеш елегантност при 22% алкохол на едно подсилено вино се изисква доза гениалност. Много хора смятат Дирк за революционер, които еднолично върна вниманието на цял свят върху вината от Португалия и ги направи модерни и дори бунтарски.

 

Niepoort е независима семейна компания, съществуваща от 1842 г. В продължение на пет поколения бизнесът се предава успешно от едно на следващoто Niepoort поколение и в повечето случаи по-старото и по-младото поколения работят рамо до рамо за дълъг период от време. Днес те с ентусиазъм очакват бъдещото шесто поколение, като вярват. че  тясното  сътрудничество между поколенията ще продължи.

 

Значението, което те отдават на необходимостта от тълкуване на почвите, климата и сортовете грозде, ни води по пътя на биодинамиката - връзка, която се стреми да зачита "настроенията" на природата, вслушвайки се в нея, за да намери баланс между биоразнообразието и възможно най-малката намеса. В биодинамиката се обръща особено внимание на взаимовръзката между всички участващи хора, като непрекъснато се изисква уважение към техните особености и оценяване на това, което те имат и носят от най-доброто на семейство Niepoort.

 

"Могат ли да се справят по-добре?" - Зависи. Зависи от това дали Niepoort ще продължи да сбъдва мечти, зависи от създаването на подходящи процедури и поддържа желанието да научи това, което ни характеризира. Но преди всичко, това се крие в удоволствието, което получават от това, което правят.

ИСТОРИЯТА НА НИЙПОРТ

Петото поколение:

Едуард Дирк Нийпорт и Верена Нийпорт. След официалното пенсиониране на Едуард Рудолф Нийпорт през 2005 г. Дирк е начело на компанията. Дирк, роден през 1964 г., открива света на виното по време на следването си в Швейцария. През 1987 г. Дирк се присъединява към баща си Ролф Нийпорт в семейния бизнес и е изправен пред предизвикателството да въвежда иновации, запазвайки добрите традиции. Първата важна стъпка е придобиването на първите собствени лозя: 15 хектара лозя, които са новозасадени, и 10 хектара 60-годишни лозя, които се поддържат внимателно. Притежаването на изба (quintas) и лозя в Дуро е важна стъпка в производството на порто вината и първа стъпка за създаването на вината Niepoort. Страстта на Дирк към вината и скромното уважение и любопитство към тероара на Дуро определят духа на Niepoort през последните две десетилетия и са постоянно вдъхновение и предизвикателство за екипа. Сестрата на Дирк, Верена, се присъединява към екипа на Niepoort като изпълнителен директор през 2005 г.

Четвъртото поколение:

Едуард Рудолф ван дер Нийпорт. Ролф е роден през март 1927 г. От дете е почитател на механиката, но има и добър усет за бизнес. През 1950 г. се присъединява към баща си Едуард Нийпорт в семейния бизнес. Опитът му е ценно допълнение и той успява да преодолее финансово труден период. Ролф се фокусира върху търговските и човешките отношения в компанията и извън нея и е по-малко свързан с производството на вино. Ролф си спомня с носталгия за производството на едно Порто вино, 1970 г., тъй като то е негово собствено творение от самото начало до края. Днес то се смята за едно от най-великите порто вина от Niepoort. Както всички в Niepoort, Ролф е почитател на колекциите: стари автомобили, антики и особено португалски оръжия.

Третото поколение:

Едуард Мариус. Едуард Мариус Нийпорт, роден на 14 септември 1890 г. в Порто, е бил много чевръст и природнонадарен учен. През 1912 г. поради смъртта на баща си Едуард Мариус Нийпорт е принуден да влезе в семейния бизнес. Синът му Ролф Нийпорт си спомня за баща си като за "човек, който се интересува от различни предмети като химия, физика или механика и който има прекрасно чувство за хумор". Според Елизабет, която работи с него, по това време вече свързана с административната част на компанията, той е бил истинска "икона на интелигентността", почтен човек, който внимателно обмисля решенията, които вземал.

Едуард Мариус напуска като активен партньор през 1980 г. и посвещава времето си на многобройните си хобита и колекции. Едуард Мариус Нийпорт умира на 91-годишна възраст (03.06.1982 г.). Неговите внуци, Дирк и Верена, помнят неговата строгост по отношение на обучението им и пазят спомена за един дядо с безкрайни колекции от книги, марки, монети и трамвайни билети!

Второто поколение:

Едуард Карел Якоб. Едуард Якоб е роден през 1848 г. в Порто. Niepoort вече е проспериращ бизнес, когато Едуард Карел Якоб ван дер Нийпорт поема семейния бизнес. Той просто продължава работата на своя предшественик.

Първото поколение:

Франциск Мариус ван дер Нийпорт. Основателят Франциск е роден през 1813 г. в Хилверсум, Холандия. Той е женен за Франсиска Луиза Елизабет Елерс. Франсискус Мариус пристига в Португалия, за да се включи в бизнеса на Niepoort с портвайн. Той започва дейността на компанията като продавач на портвайн, без земя и лозя. Той се занимава предимно с търговия на портвайн вина. Умира в Порто на 7 март 1887 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НИЙПОРТ - ИЗБИ И РЕГИОНИ

Quinta de Nápoles е закупена от Niepoort през 1987 г. The Qunta включва близо 30 хектара лозя. Лозята са разположени на надморска височина от 80 до 250 м, а възрастта им варира между 26 и повече от 80 години. Разположена на левия бряг на река Тедо ( ръкав на р. Дуро), Niepoort произвежда своите червени, бели и розови вина.

Quinta do Carril, в съседство с имението Quinta de Nápoles, добавя 9 хектара лозя към производствената площ и е закупена от Niepoort през 1988 г. Тези стари лозя дават гроздето, от което се произвежда Batuta.

Старият музей във Vale de Mendiz е закупен от Niepoort през 2003 г. и е превърнат във винарна специално за порто. Разделянето на два винарски центъра е умишлено, тъй като позволява специализирани и оптимизирани процеси за порто вината и вината от Дуро.

Андреас Бургхардт започва процеса на проектиране на винарната през 2000 г. на друго място - на хълм в непосредствена близост до сегашното местоположение на сградата. Тъй като Niepoort се развива много динамично от началото на века, процесът на планиране продължава до 2007 г. След това сградата на производствените площи е издигната за много кратко време - от февруари до август 2007 г. Залата за дегустации и зоната за гости са завършени през 2008 г.

Основният проблем за архитекта е бил да намери деликатен начин да впише огромната сграда в пейзажа. Първата идея е била да се направи невидима сграда. Винарната е разположена на върха на хълм, с изглед към реката и предлага фантастична гледка към долината. За да се впише винарната в пейзажа, основните части на сградата са разположени под земята, а външните стени са покрити с естествен камък, който е традиционният местен материал за подпорните стени на терасите. Концепцията е много минималистична: възможно най-малко материали, възможно най-малко детайли. Цялата сграда - всички стени, подове и тавани - е изградена от архитектурен бетон. Металните части са изработени от стомана Corten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В имението Quinta de Nápoles се произвеждат неподсилените - тихите вина на Niepoort. Съгласно производствения процес на виното приемът на гроздето се извършва на върха на сградата, за да се избегне изпомпване на виното. Отдолу е пресовата зона, а складовете са в долната част на сградата. Всички етажи са свързани с асансьор. Сградата е с нисък енергиен стандарт, което е необходимо, тъй като всички складови помещения трябва да се охлаждат до 15ºC през цялата година. Дегустационната зала се отваря към огромен вътрешен двор и има конзолна стоманена тераса с изглед към реката. Съществуващата стара къща е превърната в офис сграда, като са премахнати всички стени и подове и е създадено огромно таванско помещение, свързано с мазето чрез тунел.

Нийпорт искат да научат повече за границите на тяхната страна с Quinta de Baixo. Байрада винаги е бил труден регион, но Нийпорт вярват, че има потенциал да бъде родно място на елегантни и изискани вина, изпълнени с характер и индивидуалност.

Хладният и влажен климат на зоната Байрада, повлиян от Атлантическия океан, дава грозде с висока киселинност и ниско съдържание на алкохол. Почвите са песъкливи или глинести и варовикови, а белите сортове грозде като Maria Gomes, Arinto, Bical и Cercial имат невероятен потенциал. Сред червените сортове грозде преобладава Бага, на който се основават повечето вина от този регион.

Страстта на Дирк към Байрада и Бага датира от 90-те години на миналия век, когато той не само прави вина в Casa de Saima и Bageiras, но и разпространява вина от Casa Dores Simões и Gonçalves Faria.Те не търсят традиционната Байрада, а се стремят към нещо друго: да интерпретират фантастичните варовикови почви и традиционните сортове грозде по свой собствен начин, като например с непочтителната Бага.

През 2010 г., под предтекст на опита му с Filipa Pato с производство на подсилено вино, в който Дирк се включва с ентусиазъм, се налага да се проучи потенциалът на лозята в Байрадa. Това е любов от пръв поглед. Направено е не само споменатото подсилено вино, но и червено вино Багa, такава е била страстта. Резултатът ги окуражава и през 2011 г. те правят около 2000 литра в Quinta de Baixo, с любезното разрешение на Хорхе и Серджо.

Идеята беше да се запознаем по-добре с личността на Байрада, защото те вярват напълно в потенциала на този регион. В крайна сметка Niepoort купува Quinta de Baixo на 28 декември 2012 г. Това било голямо предизвикателство пред тях, но и голяма мотивация да се създаде нещо специално, нещо типично за Байрада, но с душата на Нийпорт.

През миналия век регионът Дао е смятан за най-престижния в Португалия. През последните десетилетия различни фактори, сред които и кооперативизмът, "демократизирали" региона и омаловажили превъзходството и качеството от миналото. Дао също страда от "модата" на Touriga Nacional, която през последните години кара почти всички вина да се фокусират върху този сорт грозде, въпреки че той не е играл много важна роля в големите вина от миналото.

За съжаление и за разлика от регионите Дуро и Байрада, в Дао стари лозя почти не съществуват. Все още има няколко малки лозови парцела тук и там, но тенденцията е те да изчезнат напълно. Затова придобиването на Quinta da Lomba се основава на чувството за дълг да се запазят пет хектара лозя на възраст над 60 години. С фантастично местоположение лозята и винарната се намират на входа на град Гувея, в подножието на Сера да Естрела. С тази придобивка те разполагат с всичко необходимо и с огромното предизвикателство да правят страхотни вина, изпълнени с характер и индивидуалност.

През 2012 г. и 2013 г. гроздето от лозя на възраст над 55 години се купува от малки фермери и се винифицира в Quinta da Pellada, която принадлежи на Алваро де Кастро. След това вината отлежават в стари бъчви в Quinta de Baixo.През 2014 г., след ремонт, те започват да произвеждат вино в Quinta da Lomba, в собствената винарна на имота, както със закупено грозде, така и с грозде от Quinta da Lomba.

 

Невероятно е да се работи с толкова различни тероари като Байрада (варовик), Дао (гранит) и Дуро (шиста). Нийпорт искат да научат повече за различните тероари и да ги разберат в детайли, за да създадат вина с индивидуалност.

Неизбежно е да се стигне до Vinho Verde. Район, който има огромен потенциал за производство на нишови вина с отлично качество благодарение на отличното си географско положение и климатичните си условия.

В региона Миньо се намира най-големият речен басейн в Португалия и множество зелени площи, а Пенеда-Жереш е единственият съществуващ национален парк в Португалия. Ако в продължение на 25 години те изследват различни региони, за да създават все по-елегантни фини вина с добри нива на киселинност, в региона Миньо, със силния минерален компонент на гранитните почви и високите нива на валежи, разположен в атлантически климат, те имат всички условия за създаване на невероятни вина.

Винарната е разположена в подрайона Басто, с 3 хектара засадени лозя, в които преобладават сортовете Avesso, Azal и Arinto. В подрайона Sousa разполагат с около 1,5 хектара от сортовете Alvarinho и Avesso. Произвеждат предимно бели вина и възстановяват стари лозя от червени сортове, тъй като искат да запазят регионалната традиция за производство на червено Vinho Verde, като втората ферментация се извършва в бутилка.

През 2016 г. дебютират вината от реколта 2015 г. Teppo Fish, Wanabi и Olo са 3 бели вина, които трябва да откриете и в които да се влюбите!

 

В нашата селекция ще откриете 16 вина от портфолиото на Нийпорт, сред които най-високо оценените са:

 

“Невероятен аромат изпълнен с кора на портокал и лимон, карамел, мед и тофи. Плътно тяло със  зрял, сладък плод. Сочен финал, който продължава вечно. Това е пример за 10-годишен Тауни Порт. Да се пие: сега. Произведени за цял свят: само 1500 кашона. “
 
„Ето това е 20-годишен Тауни Порт! Интензивни, но изключително хармонични аромати на тофи, карамел, парижки флан и леко на сушени плодове. Средно към плътно тяло, със сладък плод и дълъг послевкус на кафе, мед и кайсия. Колко елегантно. Това е фантастично! Да се пие: сега. Произведени: само 500 кашона.  
 
"Красиво вино с аромати на зряла ябълка, натрошени камъни и леко бадеми. Средно тяло с пластове на зрели плодове във вкуса, стегнато и минерално. Едно много вкусно вино! Може да се пие сега или да се задържи 1-2 години. "
 

Светло жълт, игрив цвят с оттенък за зелена ябълка. Аромата е изпълнен с лимон, зелена ябълка и ананас, които се повтарят и във вкуса. Средно тяло, стегнат, концентриран вкус и освежаващ финал. В послевкуса ясно се очертават бяла праскова и лимонов десерт. Да се пие: сега.

Аромата е изобилства от жълти ябълки, бял пипер и бонбон от бял шоколад и още лимон и гуава. Средно тяло, освежаваща киселинност и плодов и леко пикантен финал. Да се пие: сега.

„Гроздето за това вино идва от 10 до 40 годишни лози. Ръчно бране и бленд от известните местни сортове – Турига Франка, Турига Насионал. Тинта Рориш, Тинта Амарела. Ронкане и

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
порто
португалско вино
Нийпорт

Вината на Бордо с официална класификация от 1855г.

Градинско парти с Bellini by Canella

Вила Юстина Розе Рубин 2021

Назад          Магазин