EXPLORE
4 мин
Първата книга на Caroline Gilby MW
The wines of Bulgaria, Romania and Moldova
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Каролин, Каролин Гилби MW – повечето я познават като първия Master of Wine, избрала и специализирала се във вината на Централна и Източна Европа, сред които е и България и това е абсолютно вярно.

 

Трудно е да се опише една дама като Каролин Гилби само в един абзац. И все пак, тя е една от първите жени Master of Wine в света (завоювайки тази тежка титлата още през 1992г), която смело заявява своята роля в една доминирана от мъжете индустрия и регион като Балканите и Източна Европа.  Като истински представител на по-нежната половина на света, в лицето на Каролин откриваме неограничен оптимизъм – винаги казва нещата директно и открива положителна посока, в която да продължи или насочи работата си с виното и производителите от региона.

 

Омайваща, когато започне да говори за виното – богатството и опита й събирани през годините, в които виното е ( и продължава да бъде) нейната втора кожа, успява да предаде с лекота и да запали всеки около нея по виното. Тя е и един от учителите за цял живот на Димитър Николов ( нашият винен експерт), която го вдъхновява и поддържа желанието му за развитие във вината на региона.

 

Вярва, че щастието е съдбата да ти позволи да правиш това, което обичаш. Затова решава рязко да смени това, с което иска да се занимава в съзнателния си живот и въпреки, че е завършила докторантура по Ботаника, тя избира виното. Калорин Гилби MW обича виното и успява с много страст, воля и финес да променя и обогати света като прави винена сцена по-добра, по-развита и по-привлекателна, специализирайки Централна и Източна Европа.

 

За да постигнем промяната всеки от нас трябва да бъде промяната, а Каролин показва, че с женското постоянство, емоция и експериментаторство, промяната на винената сцена в региона е налице! И ние само можем да я подкрепим и заедно да продължим да се развиваме, а вината от региона да стават все потърсени и желани от консуматора!     

 

Каролин Гилби MW смеем гордо да заявим е наш приятел – личен и приятел на България! Тя е страстен бегач (заедно бягахме Marathon du Medoc в Бордо през 2015 и няколко пъти на Витоша), изключително интересен събеседник с безброй истории и задълбочени научни познания! Обича природата, цветята, конете, семейството си и виното, разбира се!  

 

А причината да Ви представим Каролин Гилби MW e нейната първа книга The Wines of Bulgaria, Romania and Moldova, която вече е факт и налична в България, благодарение на нас. Една дълго чакана книга пристига много навреме. Книгата ще ви разкаже всичко, което е необходимо да знаете за България, Румъния и Молдова  и ще ви даде отговор на много въпроси, които вероятно сте си задавали.   

 

Успяхме да и зададем няколко въпроса на Каролин, чиито отговори можете да прочете сега, а ако имате въпроси към Каролин Гилби MW, които искате да и зададете, ще се радваме да ги споделите с нас!

 

1. Кога за първи път откри, че имаш страст към виното?

Беше по времето когато следвах в университета в Bath, за моята докторантура по Ботаника. Присъединих се към виненото общество там защото открих, че обичам вино, като уменията ми се простираха до това да кажа, че бялото и червеното вино се различават на цвят, гледайки ги.

 

Започнах да се занимават с организирането на винени дегустации, което ме зариби тотално. Спечелих няколко състезания за дегустиране вино на сляпа и пътуване до Португалия, което ме накара да направя завой в своята кариера от професор по Ботаника към вино.

 

2. Какво ти помогна за да развиеш своите умения в тази област, от работеща във винената индустрия, до експерт за вината в нашия регион?

България бе една от първите ми дестинации и страна, която посетих като младши баер на вино, последвана от Унгария. Започнах своята кариера в края на 80-те, по времето когато в Източна Европа бяха започнали промените и региона навлизаше в нова ера. Търговията с вино от Източна Европа в Англия беше в разцвета си и обемите бяха огромни. Гледайки сега обратно във времето, аз съм била истински късметлия да бъда на това място по това време. По-късно през годините, когато преминах от бизнеса с вино към писане ми беше предоставена възможността да пиша за страните от Източна Европа за Tom Stevenson’s Wine Report, тогава именно станах експерт.

 

3. Това твоята първа книга ли е?

Да, това лично е моята първа книга, разбира се писала съм отделни глави за книги като Hugh Johnson’s Pocket Wine book, Oxford Companion to Wine, The Wine Report и много други.

 

4. На каква тема ще бъде следващата ти книга? Като експерт по вината на Източна и Централна Европа, можем ли да очакваме книга за Унгария, Словения и Хърватска?

Към момента не съм сигурна дали изобщо ще има следваща книга – писането на книга е много тежък труд. Чувствам трите страни (България, Румъния и Молдова) много близко до мен и за мен беше логично да пиша в първата ми книга за тях. Също така няма много публикации в Англия на тази тема, така че беше голяма възможност да разкажа техните истории във времето, когато тяхната популярност и интересът към тях расте. Бъдещето ще покаже…

 

5. Колко време ти отне да напишеш книгата и какви бяха най-големите трудности в процеса на писане?

Между трийсет години или девет месеца в зависимост от гледната точка. Най-голямото предизвикателство беше да накарам хората да се отворят и да ми разкажат своите лични и искрени истории. Смятам, че все още има много недоверие от хората в региона. Също така да получиш актуална статистическа информация е все още почти невъзможно.  Казвайки това, искам да благодаря на множеството хора, които бяха невероятно щедри със своето време, експертиза, гостоприемство и разбира се невероятно добри бутилки с вино.

 

6. Има ли книга, която ти е повлияла най-много за да обикнеш виното? Кои книги според теб са задължително четиво за всеки винолюбител?

Да, Oxford Companion to Wine, Wine Grapes и Ron Jackson’s Wine Science, са три от книгите от които черпя информация и винаги са интересни без значение колко си ги прелиствал. Също така харесвам книги, които показват човешката  страна на виното, например The House of Mondavi. Сега ми предстои да прочета и новата книга за Стивън Спъриър.

 

7. В ерата на интернет любителите на вино четат ли книги? Има ли план за пускането на The wines of Bulgaria, Romania and Moldova да излезе като електрона книга?

Вече е налична и като е-книга, но аз все още съм старомодна в тази област и предпочитам хартиеният вариант. Няма начин батериите да се изтощят.

 

8. Ако има нещо общо между трите страни, кое е то?

И трите страни имат дълга и невероятна история в производството на вино прекъсната от Комунизма. И трите е трябвало да намерят свои нов път и да се преродят в модерните времена. И всяка една от трите успява да го прави по свой различен начин.

 

9. Според теб кои са достойнствата на българските вина?

Най-добрите са от световна класа, а най-лошите определено не са! Има огромно разнообразие от вина, които аз определено харесвам – от мощни, комплексни червени до чудесни бели, изтънчени пенливи и прекрасни розета.

 

10. Ние знаем, че освен писател ти си и страстен бегач на дълги разстояния. Ако трябва да определиш тези три страни като бегачи, какъв тип бегачи би била всяка една от трите страни?

Молдова винаги е била считана за аутсайдер и подценявана от всички, но успява да се представи и да пробие на определени пазари много пред останалите (като Jo Pavey); България е силен спринтьор с препятствия – с много енергия и бързина до преодоляване на следващото препятствие, отразяващо динамичното развитие на вино индустрията в страната (може би като Sally Gunnell) и Румъния определям като планински (Mountain Trail) бегач, справящ се с вечно променящи се терени на огромна по площ територия (Jasmin Paris – Bob Graham Round record holder).

 

11. Прочитайки книгата, очевидно имаш огромен опит и изключително много знания трупани през годините. Дали писането засили интереса ти към региона и накара ли те да промениш начина, по който гледаш на вината?

Да, мисля, че е точно така. Писането на книгата ме накара да открия „пропуските“ в познанията ми и ми помогна да ги запълня. Знам със сигурност, че има още много за разказване, и разбира се Източна Европа е изключително динамична в развитието си сцена, така че искам да бъда тук и да съм запозната с всичко, което се случва в региона.  

 

12. Кое вино от региона би наляла в чашата си, докато четеш хубава книга?

Сложен въпрос – има толкова много хубави вина, но тъй като избрах да посветя тази книга на моя дългогодишен приятел Оги (Огнян Цветанов), вероятно чаша ДЮКС.

 

13. Книгата е изключително подробна, интересна, високо професионална и образователна с не много снимки по страниците и. Смяташ ли, че ще бъде оценена достойно от по-младото поколение (които са свикнали да преминават бързо през съдържанието и само с един пръст „скролват“ голямо количество „информация“ ( снимки) благодарение на социалните мрежи? Ще се радваме ако ни предоставиш някои от най-интересните снимки от трите страни, които не успя да включиш в книгата, но искаше.

Наистина е срамота, че не успях да включа повече снимки, но това беше формата на издателя. Ще изровя няколко за вас като се надявам, че книгата ще накара хората, които са я прочели да отидат и да видят какви невероятни места има в тези три страни сами за себе си. Също се надявам, че читателите ще се задълбочат в различни частни от книгата, в зависимост от техните интереси. Подозирам, че личните истории ще бъдат интересни на по-широк кръг от хора, отколкото някои твърде научни части за виното.

Вижте по-долу лични снимки на Каролин Гилби MW от нейните пътувания то България, Румъния и Молдова, които не са публикувани никъде.

 

14. Дегустирането на вино очевидно е огромна част от  твоята професия, но важно ли е да четеш нови книги за виното, ти си Master of Wine, за да поддържаш познанията си актуални?

Разбира се – моята гледна точка е, че е важно никога да не спираш да се учиш. Виненият свят се промени толкова много, откакто защитих титлата MW (тогава дори имаше три български вина на изпита по дегустацията през 1992) и да продължавам да следя промените чрез дегустиране и четене, което винаги е било част от това, което се опитвам да правя и ще продължавам да правя.

 

За книгата:

Източна Европа е последното неоткрито съкровище във винения свят.  През последните 30 години три страни, България, Румъния, Молдова работят усърдно да забравят завещаното им от комунизма. За всяка една от трите страни, режимът, който диктува след Втората Световна война,  оставя дълбок отпечатък върху винената индустрия, налагащ кооперативи ( ТКЗС) с пълна механизация и масово производство пред грижите и качеството. Последните няколко десетилетия претърпяват огромни промени в производството на вино преминавайки през приватизация, с повече фокус върху качеството и връзката между хората, притежаващи земята, които отново да изградят историческа винената индустрия за съвременните консуматори на вино. Продажбите на българско вино на Запад падат драстично, заради нарастващата популярност на вината от Нов Свят, икономическата криза в Молдова, предизвикана от забраните на Русия за внос на Молдовско вино и нуждите на Румъния да контролират вноса от чужди страни, тъй като промените във вкуса на виното принуждават производителите да преосмислят своя подход към лозарството и винарството.  Вместо производството на неизвестни вина, винарите днес се фокусират върху създаването на автентични регионални вина използвайки местни и международни сортове и съвременни технологии. В книгата Вината на България, Румъния и Молдова, виненият експерт на Източна Европа Каролин Гилби MW представя винените истории от тези три взаимосвързани, но различни страни като един от хората , който е бил свидетел на големите промени, докато те се случваха. Културата на трите страни, тяхната сложна и тежка история и дългият им път на възстановяване са описани тук заедно с детайли за географията, климата, отглежданите сортове и най-важното, производителите стремящи се да възстановят и преоткрият тяхната уважавана винена индустрия. За тези, които търсят нещо ново отвъд традиционните вина на Западна Европа или които смятат, че вината от Новия свят губят своя чар „ Вината на България, Румъния и Молдова“ е вдъхновяващо въведение във вината на един свят, който очаква да бъде открит...

 

Няколко цитата от книгата, които ще запомним:

„ Има две страни на качеството: първата е свободата от недостатъци и безвкусие, докато втората е свързана с индивидуалност и комплексност на тероара, който отразява своя уникален характер“

 

Благодарим ти, Каролин, за тази изключително прецизно и интересно написана книга, която всеки вино любител трябва да има в своята библиотека и често да се връща към нея.

 

Книгата е издание само на английски език и може да бъде закупена тук >>

 

Бeтърхалф Гараж Уайнс, България

Castel Mimi, Молдова

Balla Geza, Румъния

Avincis winery, Румъния

Vinuri de Comrat, Молдова

 

Milesti Mici, Молдова

 

 

 

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
книги
MW
Каролин Гилби MW
българско вино

Назад          Магазин