EXPLORE
4 мин

Перлата на Вила Мелник

сравнителна дегустация на Аплауз Каберне Совиньон Резерва 2016 vs. 2017
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Макар регионът на Мелник да е известен най-вече с вината от едноименния местен сорт, изключителният тероар на района допринася за блестящи резултати на една от класиките в световен мащаб – Каберне Совиньон. Сортът от Бордо, определян още като крал на червените винени сортове, се отличава с високи киселини и танини, а отлежаването в дъбови бъчви му придава допълнителна комплексност под формата на аромати и вкусови нотки на ванилия, кедрова кора и карамфил. Долината на р. Струма ражда изявени едносортови кабернета с потенциал за продължително отлежаване.

Именно този сорт смятам за звездата на Вила Мелник. Още първите реколти от него дадоха заявка за сериозна класа, неотстъпваща на елитните кабернета от Калифорния. Тероарът на Вила Мелник е прекрасен за късно зреещ сорт като Каберне Совиньон. Топлият, почти средиземноморски климат по поречието на Струма осигурява вегетационен период от 224 дни и температурна сума от 4 385 градуса. Песъчливи и пропускливи, бедните местни почви са същевременно богати на варовик и минерали от отдавна изгасналия вулкан Кожух. При отглеждането на лозите не се използват никакви токсични препарати или агресивни техники. Като добавим и намаления добив от декар, модерните условия за винификация и класните бъчви, в които виното отлежава при постоянна температура и влажност, получаваме топ Каберне.

Когато преди малко повече от година съставях дегустационна бележка за Каберне Совиньон Aplauz 2016 записах следното: "Чист сортов характер. Сладка червена чушка, подправки, зелена пиперка на вкус, силно изразени, зрели танини. С потенциал за отлежаване. Много добро вино". Дегустирайки го днес, успоредно с новата реколта 2017, отново трябва да отбележа открояващите се чисти, класически сортови аромати – сладка червена чушка в комбинация с черни плодове, от които най-силно изявен е този на касис. Във вкуса се разгръща букет отново от касис, черни горски плодове и подправки. Киселините са все така високи, танините – мощни, след още година отлежаване все още стягат устната кухина. Много добро вино (89 т.), чийто потенциал за отлежаване е все така на хоризонта. Ще изминат поне още две години, докато бъде напълно готово за пиене. И тъй като реколтата е вече изчерпана, не бързайте да отваряте бутилките, които сте опазили!

А ето я и 2017-та! В чашата прави впечатление още по-тъмният цвят от този на 2016-та, по-игрив и жизнен. Ароматът отново е класика – силно интензивен, с ясно откроен черен плод, карамфил, пушек, ванилия и зелено листо, което бих определил като листо от касис. Вкусът е също с една степен по-интензивен в сравнение с предходната реколта. Киселините отново са високи, макар и малко по-слаби от 2016-та. Зрелите танини са леко зърнести и се преплитат с нотки на кафе и черен шоколад. Прекрасен баланс! Определено хармоничен Каберне Совиньон с особено продължителен, носещ наслада финал. Едно отлично вино, макар на този етап да е трудно да се определи неговия потенциал! (91+ т.)

Сравнявайки двете реколти, бих казал, че 2017-та носи повече класически елементи (подобно на 2013-та), докато 2016-та е се отличава с повече свежест. И е почти готова за пиене!

Аплауз Каберне Совиньон е вино, което винаги ще има място в селекцията на Apollowine.com със своето много високото качество, съотнесено към приличната си цена от 15.99 лв. При високата оценка, която поставям на новата реколта, не се колебайте да грабнете поне две 6-ци – една за отлежаване и една за наближаващия следващ семеен празник.

Поръчай онлайн тук >>

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Каберне Совиньон
Вила Мелник

Декантер 2021: Резултатите Обявени!

В очакване на наградите от Декантер

Най-големият онлайн търг за редки уискита Distilled пуска Sothby

Назад          Магазин