BASICS
2 мин
Полезна ли е алкохолната детоксикация през януари (“Dry January”)?
0
Благодарим, че харесахте тази статия.
Участвате ли в алкохолното пречистване (или т.нар. „сух януари“) след изобилието на поводи за наздравици от Коледа до Ивановден? Д-р Майкъл Апщайн, гастроентеролог и винен журналист, обяснява как телата ни обработват алкохола и дали детоксикацията за Нова година наистина работи.

Д-р Майкъл Апщайн: науката за сухия януари

Първият въпрос, който получавам, когато хората чуят, че съм гастроентеролог (доктор на черния дроб), който пише за вино, е: "колко е безопасно да пия?" Отговорът ми е винаги един и същ - "зависи" и е трудно да бъда по-полезен.

Безопасните нива на консумация на алкохол се различават в зависимост от индивида. Хората метаболизират (разграждат) алкохола по различен начин, което води до драматични разлики в абсорбцията му в кръвта. Това количество алкохол - концентрацията на алкохол в кръвта (BAC) - определя нейния ефект върху тялото. Колкото повече човек може да метаболизира алкохола, толкова по-малко се влива в кръвния поток. следователно, тези хора, които метаболизират алкохола по-ефективно, ще имат по-нисък ВАС, по-малък риск от нежелани ефекти от него и ще станат по-малко интоксикирани.

Скоростта на пиене и дали пиете спиртни напитки или вино оказва огромно влияние върху BAC. Но и вашият пол и възраст, независимо дали ядете докато пиете, дали сте спорадичен или ежедневен пияч и - може би изненадващо - кое вино пиете.

Колко често пиете?

Дали дадено лице пие ежедневно или спорадично определя скоростта, при която черният дроб разгражда алкохола. Това е така, защото отговорните ензими са практични, което означава, че черният дроб прави повече от тях, когато е необходимо. Като фабрика, която наема повече работници, когато бизнесът се вдига. Пиенето на една или две чаши вино ежедневно стимулира черния дроб да направи повече алкохол дехидрогеназа. Следователно хората, които пият ежедневно, са в състояние да метаболизират повече алкохол от тези, които пият само през уикендите, защото черния им дроб съдържа повече алкохолна дехидрогеназа. Това означава, че хроничният консуматор ще има по-нисък ВАС от спорадичния пияч, след като консумира същото количество алкохол.
Това обаче важи само за една точка. Никога не може да предизвикате достатъчно ензими, за да компенсирате потенциалните смъртоносни ефекти на алкохола, което трябва да се избягва, тъй като то винаги е опасно.

Пол и възраст

Разграждането на алкохола започва в стомаха ви, където се намира ензим, наречен алкохолна дехидрогеназа (подобен на този в черния дроб). Жените или имат по-малко от този ензим в стомаха, или работят по-добре в тях, отколкото при мъжете, защото естрогените ги възпрепятстват - учените не са разбрали кое е. Вследствие на това жените разграждат по-малко алкохол в стомаха, което означава, че повечето преминават в тънките черва, където се абсорбират. Крайният резултат е, че една жена, въпреки консумацията на еднакво количество алкохол със същия процент като мъж, ще има по-висок BAC.

Съставът на тялото също така благоприятства мъжете, когато става въпрос за намаляване на BAC. Алкохолът се разпространява само в частите на тялото, съставени от вода, за разлика от мазнините. Тъй като мъжките тела съдържат по-голяма част от водата, отколкото женските тела, същото количество алкохол ще се разпръсне в по-голям обем, което ще доведе до по-нисък БАК.

60-годишен мъж или жена ще имат по-висок ВАС, отколкото 25-годишен, който пие същото количество алкохол. С възрастта хората, черният им дроб - и може би стомасите им - съдържат по-малко ензими, които разграждат алкохола. И за да направят нещата още по-лоши, със остаряването, телата ни губят вода и получават мазнини. 60-годишен мъж не може да разгради алкохола толкова бързо, защото има по-малко ензими, метаболизиращи алкохола, и тъй като има по-малко вода в тялото, има по-малък обем, в който алкохолът може да се разреди.


Хранене по време на пиене

Когато ядем - особено когато ядем мазнини или протеини - стомаха автоматично забавя скоростта, с която доставя храната до тънките черва, което позволява бавно и стабилно усвояване на хранителните вещества от тънките черва. Следователно, пиенето на вино с храна (вместо да го пиеш на празен стомах) води до спиране на алкохола в стомаха, което позволява повече от него да бъде разбито. В резултат на това по-малко алкохол достига до тънките черва и по-малко се абсорбира в кръвта. И voilà, BAC е по-нисък при индивиди, които пият вино с храна, отколкото при тези, които го пият на празен стомах
Скоростта, при която стомаха изпразва съдържанието му в тънките черва, може да обясни допълнителното опияняване и замайване, което хората усещат когато пият пенливо вино. През 2003 г. британски изследователи показаха, че нивото на алкохол в кръвта е по-високо, след като хората пият шампанско, отколкото след като пият същото количество тиха напитка ( без газировка). Разумно, но все още недоказано е, че карбонизирането стимулира изпразването на стомаха и по този начин намалява времето, през което алкохолът остава в стомаха, където ензимите ще го разградят.

Повишено съдържание на алкохол във виното

Съдържанието на алкохол във виното се е покачило през последните няколко десетилетия. Производителите забавят реколтата си, за да постигнат все по-голяма зрялост на гроздето и да направят (това, което смятат, че са) по-ароматни вина. По-узрялото грозде съдържа повече захар, което покачва нивото на алкохол след ферментацията.

Много е написано за вкуса и стила на тези "модерни" или "тържествени" вина и дали те имат способността да се развиват с отлежаването им. Но това, което отсъства от дискусията е ефектът на тези по-силни вина върху BAC. Това не е тривиално.

Изглежда малки разлики в съдържанието на алкохол във виното водят до драматични и важни разлики в BAC. Две чаши бяло бургундско вино съдържат около 13% алкохол. Същото количество октаново австралийско шардоне съдържа около 14%. Именно тази разлика може да определи дали сте под или над законната граница за шофиране. Всъщност, тъй като алкохолното съдържание на виното се увеличава от 12% на 15%  (25% скок), алкохолът в кръвта нараства от 33% до 43%, в зависимост от пола.

Свободни правила


Част от проблема при оценката на BAC при пиенето на вина, произведени в САЩ, е несъответствието между заявеното и действителното алкохолно съдържание на виното. Въпреки че регулациите на ЕС позволяват толеранс плюс или минус 0,5%, по-свободните разпоредби на САЩ позволяват толеранс от плюс или минус 1,5% алкохол за вина под 14% алкохол и плюс или минус 1% за вина над 14%. Следователно етикетът на САЩ, който регистрира алкохолната концентрация като 13,5%, означава, че виното може да съдържа 15% алкохол.Има ли нещо, което можете да направите?

Няма магически начин за намаляване на BAC. Пиенето на огромно количество вода няма да го направи, защото нормалната бъбречна функция ви предпазва от увеличаване на телесната вода, в която алкохолът може да се разреди. Пиенето на кафе или приемането на други стимуланти може да ви накара да се почувствате по-бдителни, но нямат ефект върху BAC. Дори и консумирането на голямо, богато хранене след пиене е неефективно. Нормалният черен дроб ще продължи да разгражда алкохола със скорост около 8 грама (една единица) на час. Така че единственият начин да се намали BAC след пиене е да се изчака.

Mоже ли да помогне сухият януари?

Някои хора вярват, че "даването на почивка на черния дроб", като се въздържа от алкохол за около месец, е полезно. Всъщност няма наука, която да подкрепя тази практика, нито има физиологичен смисъл. Черният дроб може да метаболизира малко и постоянно количество алкохол без затруднения.
Ако смятате, че трябва да си починете един месец, вие пиете прекалено много през останалата част от годината или имате виновна съвест.
Но отказването от алкохола, като всички останали неща са равностойни, води до скромна загуба на тегло. Предишната една чаша вино (175 мл) на ден за един месец ще ви спести калориен еквивалент от 0,5 кг тегло.

Д-р Майкъл Апщайн е гастроентеролог в Медицинския център на Бет Израел Диаконс в Бостън и асистент по медицина в Харвардското медицинско училище. Той също е винен журналист, редактор и съдия за вино на свободна практика.
Източник: decanter.com


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове

Назад          Магазин