За къде пазарувате?
BASICS
2 мин.

Рубин - уникален местен сорт грозде за вълнуващи вина!

Повече за знаковите вина от Рубин
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Рубин е уникален български червен винен сорт грозде. Получен хибридно от френския сорт Сира и италианския сорт Небиоло.

Профил на виното

Виното от чисто сор тов Рубин има дълбок, почти непрогледен рубинен цвят. Аромати на червени плодове, вишна, череша и малина,  ако е отлежаван в дъб, от което винот о се повлиява добре се появяват аромати на ванилия, люляк, лека пикантност.

Вкусът се доминира от интензивен чист плод, плътно тяло, с киселинност. която поддържа вкуса, а не го доминира, средно до високо алкохолно ниво ( 13,5-14,5%) и стегнати танини.

За гроздето Рубин

Регистриран е като нов сорт от Държавната сортова комисия в края на 40-те години на ХХвек. Tогава е препоръчан да се засажда в Южна и Източна България. Климатичните изменения в България последните няколко години, според нас, позволяват на топлолюбивия Рубин да се отглежда в Северна и Северо-Западна България. Обича хълмисти терени с дълбоки и средно богати почви. Средно зреещ, може да се бере през средата на Септември като достига добра захарност, 23-25%, устойчив на болести, със средна сбита чепка, малки зърна. Кожицата им е жилава, восъчна, синьо-черна, пълна с пигмент и танини. Месестата част е сочна, сладка със свеж и балансиран вкус.

 

Синоними:  Няма

Лично мнение (Димитър Николов):

Рубин има до 50% повече антоциани от Каберне Совиньон, което му дава по-наситен цвят и потенциал за стареене. Но въпреки това някой експерти твърдят, че вината произведени от Рубин нямат такъв потенциал.  Аз вярвам,че при контролиран добив от 600-700 кг от декар ( сорта е родовит и лесно дава до 1200 кг/декар) и контрлирана винификация и достъчно отлежаване се получават комплексни уникални вина, които могат да отлежават от 5 до15 години.

В Apollowine следим отблизо няколкото производителя ( ВИ Драгомир, Санта Сара, Логодаж, Росиди), които творят качествен Рубин и чиито вина можете да купите сега, онлайн. За повече информация или въпроси не се колебайте да се свържете с нас на wine@apollowine.com

Знакови вина от сорта рубин в нашата селекция:

  1. SARVA Рубин Apollowine Selection - селектирано и блендирано вино от Димитър Николов във Винарско имение Драгомир, специално за Apollowine. Вино без отлежаване в дъб!
  2. PITOS Рубин Apollowine Selection - селектирано и блендирано вино от Димитър Николов във Винарско имение Драгомир, специално за Apollowine.Вино отлежавало 24месеца във френски дъбови бъчви!
  3. ROSIDI Рубин на Изба Росиди
  4. H's Рубин Хараламбиеви
  5. БИН42 Рубин на Санта Сара
  6. Драгомир Рубин Single Barrel - отлежавало в български бъчви
  7. Драгомир Резерва Рубин на Винарско имение Драгомир

_________________________

Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Използвай официалните ни хаштагове #sayyestobulgarianwine и #apollowine. Благодарим ти,че си с нас!

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
рубин
сорт рубин
вино от рубин

Как оценяваме вината в селекцията ни?

Празнично работно време: Април - Май

Wine Affairs

Назад          Магазин