За къде пазарувате?

EXPLORE
1 мин.

Сайтът на “Императора на виното” Робърт Паркър

оцени Rеserve 2007 на Katarzyna Estate с рекордните 90 точки
0
Благодарим, че харесахте тази статия.

За първи път българско вино достига границата 90 точки, която бележи най-добрите вина в света в класацията, известна като скалата Паркър. “Това може да промени изцяло отношението към тази държава като винопроизвидител”, са коментарите на топ-експерти по повод този успех

 

The Wine Advocate, сайтът на най-известния винен експерт в света – Робърт Паркър, оцени Reservе 2007 на Katarzyna Estate с рекордните 90 точки. Това е най-високата оценка, която досега е получавало българско вино.

 

Робърт Паркър, познат още като “Императорът на виното” и “Носът за милион долара”, е известен американски винен критик, чийто дегустационни отзиви се четат от всички познавачи на вино по света. Рейтингът на неговото издание “The Wine Advocate” е основен фактор при определянето на световните цени на вината и най-вече тези от Бордо.

 

В сайта на Паркър erobertparker.com, има оценки на девет вина от Katarzyna Estate.

 

Известно е, че самият Паркър лично дегустира само три вида вина – от Бордо, Калифорния и Рона. За него обаче работи екип от винени специалисти, разпределени по области. В случая Reserve 2007 е дегустирана от Марк Скуайърс. От 2008 г. Скуайърс дегустира за The Wine Advocate вина от региона на Гърция, Ливан, Кипър, България и Румъния.

 

“Виното понася дъба много добре, въпреки че има и леки нюанси на ванилия”, коментира Марк Скуайърс качествата на Reserve 2007. “Неговата добра структура, постоянство и дълбочина поставят внимание върху дъба. Това вино добавя постоянство и допълнителен пласт от две или три дълбочини върху добре познатия Question Mark, давайки повече пълнота в устата, и все пак е добре структурирано. От виното ще бъдат направени едва 1630 бутилки. Може да се пие до 2020 г.”, са останалите дегустационни бележки по виното.

 

Reserve 2007 ще се появи на световния пазар през 2011 г. Виното е продукт на най-старите лозя в Katarzyna Estate, засадени през 2004 г. Reserve 2007 е бленд 60/40 от Каберне Совиньон и Мерло. Отлежавало е в бъчви 24 месеца.

 

“Katarzyna Estate е познато име за хората, които следят българските вина. Продуктите на избата следват постоянно качество и в горния сегмент. Това е група от вина, които могат да започнат да променят начина, по който хората мислят за България”, отбелязва авторът.

 

За Робърт Паркър

 

Името на Робърт Паркър отдавна се е превърнало в легенда в света на виното. Реално това е най-влиятелният винен критик в света. Неговите рейтинги, основани на 100-точкова скала, и дегустационните му бележки в бюлетина The Wine Advocate са в основата на американската винена критика и са главен фактор при определянето на цената на определени вина.

 

Паркър е прочут с това, че неговите оценки често се отличават от тези на останалите критици, които той обвинява във финансови връзки с производителите на вино. Рейтингът, който дава The Wine Advocate, се използва като последна инстанция от много издания по света, сред които и популярното Wine Spectator.

 

Системата на Паркър оценява вината по скалата от 50 до 100 точки, базирани на цвета, аромата, букета, финала и цялостното ниво на потенциала и качеството на виното.

 

Всяка бележка, написана от Паркър, се следи много внимателно от всички търговци и познавачи на вино и обикновено е способна да изстреля едно вино до световна известност или да го свали до най-ниски ценови равнища. Например – когато през 2000 и 2005 г. той е оценил високо реколтата от Бордо, вината от този регион са стигнали космически цени. Когато през 2002 обаче той е отказал да даде оценка на реколтата, цените им са паднали неимоверно. Повечето търговци на вино в САЩ слагат по рафтовете си с бутилки маркери с означения, с колко точки е оценил Паркър даденото вино.

 

Кой оценява българските вина за Паркър

 

Дипломираният адвокат Марк Скуайърс води винарски курсове вече повече от 15 години. Той е бивш модератор на една от най-големите винени общности във Филаделфия - Prodigy Wine Club, която вече е част от The Wine Advocate.

 

Скуайърс е част от екипа на Робърт Паркър от 2006-а година, когато е поканен да оценява вина от Португалия. От 2008 г. насам дегустира реколти от България, Румъния, Гърция, Кипър и Ливан.

 

Кои вина на Katarzyna Estate оцени Робърт Паркър тази година

 

Katarzyna Reserve 2007 - 90 точки

Katarzyna Reserve 2008 - 89 точки

Katarzyna Question Mark 2009 - 88 точки

Katarzyna Question Mark Gold 2008 - 88 точки

Katarzyna Les Amandiers 2009 - 83 точки

Katarzyna Syrah Encore 2009 - 84 точки

 

 

Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Използвай официалните ни хаштагове #sayyestobulgarianwine и #apollowine. Благодарим ти,че си с нас!


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Робърт Паркър
винен критик
винени оценки

Вината на Бордо с официална класификация от 1855г.

Градинско парти с Bellini by Canella

Вила Юстина Розе Рубин 2021

Назад          Магазин