BASICS
2 мин
Шардоне: AW гид
Важните неща, които трябва да знаете
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Това е един от най-известните бели международни сортове грозде. А знаете ли от къде идва той? Шардоне носи името на едноименното село в Маконе, Бургундия, Франция. От село Шардоне, днес този сорт е покорил целия винен свят.

 

ДОМИНИРАЩИ АРОМАТИ И ВКУСОВЕ, ОПРЕДЕЛЯЩИ СТИЛОВО ТЕРОАРА

 

Отглеждан в почти всички региони от света, от сорта се правят качествени вина в най-различни климатични зони, което  определя и многообразието на стилове. В студени региони като Шабли и Шампан, вината са като от стомана, средно до леко тяло, с високи киселини и аромат и вкус на зелена ябълка, круша, дори зелена слива. В умерени климатични райони вината са изпълнени с цитруси, пъпеш и праскова/кайсия. В топли и горещи райони ароматите и вкусовият профил се променят в посока екзотични плодове като банан, манго и смокиня. Шардонето от такива райони е с плътно тяло, с висок алкохол и ниски киселини.

 

 

ТЕХНОЛОГИИ НА ПРОИЗВОДСТВО И НЕГОВИЯТ ПРОФИЛ

 

Плодовият профил на Шардонето рядко е силно изявен, затова определяме сорта като ароматно неутрален. Това означава, че можем да повлияем на неговия характер с промени на лозето или методи в избата, които да допринесат за пълното преобразяване на виното. Мало-лактична ферментация се практикува често, това е  т.нар. вторична ферментация, която омекотява виното и неговата киселинност, подчертава плода и придава вкус на масло и лешник. Шардонето също така обича контакта с дъб и много често ферментира и/или отлежава в дъбови бъчви най-често Френски или Американски. Това променя профила му като добавя танини, обогатява вкуса на виното и придава нотки на препечена филийка хляб и ядки. И още отлежаване на виното върху утайките придава комплексност и уплътнява вкуса.

От Шардоне се правят тихи и пенливи вина. Като в Шампан е единственията разрешен бял сорт за производтсвото на шампанско.

 

РЕГИОНИ

 

Класическите региони за Шардоне включват Бургундия и Шампан във Франция; Рашън Ривър Валей и Карнерос в Калифорния; Аделаида Хилс, Гийлонг и Полуостров Морнингтън в Австралия и Гисборн и Марлборо в Нова Зеландия, но високо качествени Шардонета се произвеждат и в много други райони, като например България.

ШАРДОНЕТО В БЪЛГАРИЯ

 

В България сортът Шардоне се отглежда във всички лозарски региони. Няколко доказали се във времето производители, без разбира се да имаме възможността да изброим всички, са: Меди Вали с главен технолог Стойчо Стоев; Винарска изба Зеланос, където Шардонето зрее плавно върху почва от пясък и Светла Рошлева твори чудеса; Сала Естейт и нежната ръка на Анелия Христакиева, която прави отлични вина от този сорт; в Царев Брод, Николай Кръстев използва умело описаните по-горе техника, за да ни даде възможност да по опитаме вино ферментирало и отлежавало в дъб, заедно с утайките за цели 12 месеца с неговото Амбър Харвест Шардоне. Разбира се има още няколко примера в Кортен, Капка и нейният съпруг Росен правят отлично Шардоне, както и в Братанови, експериментират като отлежават върху утайките тяхното вино и работят с диви дрожди. От по-новите изби в Бонония Естейт под вещото око на техния консултант Стефан Пирев правят едно от най-добрите Шардонета без дъб. Самият Стефан Пирев има свой проект Stefan Pirev wines EAGER, в които Шардонето му е прекрасно.

 

РАЗГЛЕДАЙ НАШАТА СЕЛЕКЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ ШАРДОНЕТА >>

ТУК можеш да избереш от всички ШАРДОНЕТА  в нашата селекция >>

 

Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Използвай официалните ни хаштагове #sayyestobulgarianwine и #apollowine. Благодарим ти,че си с нас!


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
шардоне
българско вино
бяло вино

Назад          Магазин