BASICS
2 мин
Светът е MAD по Фурминт
Ето и малко повече информация
0
Благодарим, че харесахте тази статия.

MAD от анг. – луд, е името на едно най-известните села в региона на Токай, където се отглежда най-висококачественият Фурминт.

 

Регионът на Токай в Унгария е известен най-вече със сладките вина произвеждани от няколко века. Сортовете, от които се прави течното злато са Фурминт, Харшлевелю и Жълт Мускат. През последните 15 години, обаче сухите вина от Фурминт, буквално подлудиха винената сцена по цял свят.

 

Фурминт е с естествена висока киселинност, цитрусова основа и минерална соленоватост,  създава вина, които мнозина сравняват със Шардонетата от Шабли, други с Ризлинг, като и едните и другите имат право до известна степен. Това е така заради родствените връзки с тези сортове, като родителя, сорт с името Gouais Blanc, има многолюдно семейство с повече от 80 деца, някой от който са Шардоне, Ризлинг, Гаме Ноар и Фурминт, показва ДНК анализа.

 

 

В лозето, Фурминта, е ранно цъфтящ, късно зреещ сорт, със средна по размер, рехава, чепка с дебела ципа. Тези му качества го правят идеален за благородната плесен и затова е звездата в региона на Токай. Податлив е на измръзване, но добре понася дългите засушавания.

 

 

Ако трябва да обобщим в едно изречение описанието на вината, то било нещо подобно, като: Фурминт е сорт грозде от световно значение, чийто вина са с плътно тяло, невероятна киселинност, дълъг живот, вариативни по стил от сладки до сухи, от региона на Токай, Унгария.  

 

Ето и няколко Фурминта, които трябва задължително да опитате: >> към селекцията

 

Гранд Токай е водещ унгарски производител, държавна собственост, пазител и защитник на националните традиции във винопроизводството, в ролята си на най-голяматa винарна в историческия вино регион Tokaj-Hegyalja, едно от световните съкровища на UNESCO. 

 

Отразяващи новият дух във винопроизводството, вината на Гранд Токай се правят под строгото ръководство на Кароли Атс, носител на титлата " Енолог на годината" през 2012 и бурно аплодиран за своето 100точково Токай Есенция ( Tokaj Essencia), който e главен технолог на винарната от 2013г. Гранд Токай е един от най-важните винопроизводители в Tokaji - Hegyalja!

 

*кликни върху всяко едно вино, за да разбереш повече за него!

                                                                                     


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове

Назад          Магазин