За къде пазарувате?
BASICS
2 мин.

Токай - благородните сладки вина на Унгария!

Повече за световноизвестното токайско вино
1
Благодарим, че харесахте тази статия.
Благородните сладки вина на Токай! В година на предизвикателства, непредсказуемост и несигурност, ви предлагаме да изпратим 2020 с благородно сладко вино от Токай, Унгария!
 
 
???? Знаете ли, че един от най-ценните региони за производство на десертни вина в света се намира в Унгария. Регионът Токай се намира в северо-източната част на страната на около два часа и 30 мин с кола от столицата Будапеща. Пътувайки през него няма как да не се насладите на природната му красота. Общо 27 села разположени около хълмовете на угаснали вулкани.
 
 
???? Преди 11 милиона години регионът е бил на дъното на Панонско море, където е имало силна сеизмична активност. Днес хълмистият терен е изцяло покрит с гори и разбира се лозя.
 
???? Две реки минават през региона, заради които през есента падат силни сутрешни мъгли. Мъглите от своя страна спомагат за образуването на благодродната плесен по гроздовите зърна, а следобедното слънце ги затопля , за да ги поддържа здрави.
 
???? От тези странно изглеждащи лозя се прави най-прекрасното сладко вино. Благородната плесен или Ботритис Синереа запазва гроздовия сок, като го концентрира заради изпаряването на водата.
 
 
???? В Токай са разрешени 6 сорта грозде като най-популярният е белият Фурминт. През последните години сухите вина от този сорт стават все по-известни, заради високите киселини и минералния характер, което ги прави прекрасен партньор на гъши дроб, морски дарове и риба.
 
 
???? Сладките вина или Асжу(Aszú) градират по своята сладост, която се определя в путоньоши или ведра, в които се събира гроздето по време на гроздобер. Вината се индикират с 3 до 6 путоньоша според остатъчната захарност. \
 
3 путоньоша - 60 г/л;
4 путоньоша - 90г/л;
5 путоньоша - 120 г/л;
6 путоньоша - 150 г/л.
 
Най-редките и скъпи сладки вина се наричат Токай Есенция тяхната остатъчна захарност може да достигне до 450 г/л и се произвеждат от самотока на гроздето след бране.
 
В селекцията на Apollo ще откриете:
 
 
 
Наздраве за сладките моменти, които предстоят през 2021!
 
 

Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
сладко вино
Токай
Асжу
унгарско вино

Празнично работно време: Април - Май

Wine Affairs

8 жени, които променят българскaтa винeна сцена: Светла Карабаджакова

Назад          Магазин