NEWS
2 мин

Винена личност на Балканите 2022: Каролин Гилби

Вече са известни и наградите от BIWC
0
Благодарим, че харесахте тази статия.

Британският винен експерт Каролайн Гилби MW бе обявена за „Винена личност на Балканите“ по време на официалната гала вечеря след успешното приключване на единадесетото издание на Балканския международен винен конкурс (The Balkans International Wine Competition, BIWC). Специалното отличие се присъжда за втора година, като миналогодишният носител на титлата – нидерландецът Робърт Блом, също присъства на празничната вечеря в Ктима Филипикон, Саламина.

За мен беше голяма чест да получа тази награда на Балканския международен винен конкурс. След толкова години на дегустации, разказване и писане за вината от Балканите, чувствам, че усилията ми да покажа на останалия свят колко вълнуващо винено място е това, бяха признати, най-вече от самия регион. Благодаря ви!”, сподели Гилби. 

На церемонията бяха обявени и избите победители от всички държави участници, а най-значимите отличия по традиция ще бъдат обявени в първата вечер на Фестивала на виното в София – на 16 юни от 20:00 ч. Пространството пред НДК отново ще бъде заето от шатрите, където производители и изложители от целия Балкански регион ще разположат най-добрите си вина.

Каролайн заслужава отличието заради неуморимата си работа в продължение на десетилетия в името на популяризирането на балканските вина. Целият регион ѝ дължи благодарности, тя е достоен посланик на културата на Балканите – ценност, която поставяме на пиадестал с цялата организация на Конкурса и Фестивала вече 11 години, споделя Галина Нифору, директор на BIWCF.

Каролайн Гилби е носителка на най-престижната титла във винения свят – Master of Wine. Първата ѝ книга – „Вината на България, Румъния и Молдова“ – е публикувана през 2018 г., след като Гилби дълги години пътува до Централна и Източна Европа и става свидетел на пълната винена революция в целия регион. Тя допринася за популяризирането на този регион, пишейки за Hugh Johnson's Pocket Wine Book, Oxford Companion to Wine, World Atlas of Wine, The Sotheby's Wine Encyclopedia, The Wine Opus, Wine Report и Wines of the World.

Гилби е председател на дегустационен панел за Балканите, Евразия и Източна Европа на наградите Decanter World Wine Awards и едновременно журира и презентира на редица винени събития по света. През 2018 г. става първата чужденка, удостоена със званието „Приятел на унгарските винопроизводители“. 

 

НАГРАДИТЕ

 

Най-голямата награда в конкурса – Гранд трофеят за „Най-добро вино на Балканите”, Най-добрата изба на Балканите, спечелила най-много медали в конкурсната част, както и трофеите в отделните категории  – ще бъдат връчени  на бляскава церемония „Балкански винени оскари” в първата вечер на Фестивала в София – на 16 юни от 20:00 ч. под открито небе във Виненото градче пред НДК.

 

По традиция, журито награждава една от избите участници в Конкурса от всяка държава с отличието Best of Show,  за виното спечелило най-висок брой точки за съответната страна. Българското вино, спечелило статуетката в тази категория, е Zelanos Rose Pinot Noir 2021, изба ZELANOS WINERY. Ето и останалите отличени:

 

Best of Show Albania

Juga e Bardhe 2021

KANTINA FABA

 

Best of Show Bosnia and Herzegovina

Perle Ljubavi 2021

VINARIJA FAZAN

 

Best of Show Croatia

Plovac Ploski 2015

CARIC WINERY

 

Best of Show Greece

Diaporos Xinomavro 2017

KIR YIANNI ESTATE

 

Best of Show Kosovo

Rahova Klasike Reserve 2019

LABI WINES

 

Best of Show Montenegro

Stari Podrum Vranac 2013

PLANTAZE WINERY

 

Best of Show North Macedonia

Luda Mara Vranec 2019

TIKVES WINERY

 

Best of Show Romania

Crama Gabai Red Blend 2019

CRABA GABAI

 

Best of Show Serbia

Vincic White Reserve 2012

VINCIC WINERY

 

Best of Show Slovenia

Seven Numbers Sauvignon Blanc 2019

PUKLAVEC FAMILY WINES

 

Best of Show Turkey

Suvla Bogazkere – Okuzgozu 2021

SUVLA WINERY

 

Best of Show Ukraine

Odessos Merlot Limited Edition 2020

ODESSOS WINERY


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове

10 истории на наши клиенти

10 истории на наши клиенти: Радослав Радев

10 истории на наши клиенти: Bernhard от Германия

Назад          Магазин