INSPO
3 мин
Жените на модерното българско вино: vol.7
Десислава Хитова, изба Орбелия
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Този март ви срещаме с интересни и значими за българското вино Жени, които успешно и много лично променят и градят новото лице на българското вино и култура. Това са 8 Жени с главно Ж, които със страст, постоянство, упоритост, лудост, непримиримост и финес правят българската винена сцена по-красива, по-разпознаваема и по-стойността, а благодарение на тях светът вече започва да оценява високо българското вино! Всяка една от тях в различна сфера, но отличаваща се със своя принос за модерното лице на българското вино днес.

 

Избрахме само 8, защото харесваме цифрата 8 и нейното значение, но те са много повече и с всеки изминал ден все повече български жени успяват да открият своето място на винената сцена ( досега доминирана от мъжете). Това може само да ни радва, защото българското вино има нужда от приноса на българската жена

 

Днес Ви представяме още една дама, която прави вино - Десилава Хитова. Млада, крехка, талантлива – енолог от ново поколение ( Изба Орбелия) , истински артист, когато започне да „рисува“ ( прави ) вино. Смела експериментаторка с безценен световен професионален опит, избрала да създава вино в България, търсещата различното, новото, неопитваното. Признанията, които получават вината и през последните години и дават увереност и смелост да продължава своята мисия. Трябва ти време, за да я опознаеш, както е и с виното – само с една глътка не става първия път. Затова и избрахме да ви срещнем с нея.  

 

Коя си ти? Представи ни се!

Десислава Хитова, енолог-консултант на винарна “Орбелия“. Freelancer-винар и пътешественик, който стои и зад личните си проекти Malini Wines и Bottled Opinions. Bottled Opinions e най-новият и единствен женски винен проект, който осъществявам заедно с винения дегустатор и журналист-Яна Петкова.  Ще има три вина за премиерата, всичките купажни и натурални, с минимална човешка намеса.  Белият Пет Нат  2020 е Совиньон Блан и Асиртико, Розовият- Пино Ноар и Пино Гри, а червеното е бленд от три български сорта- Рубин, М55 и Руен 2019.

 

Кога и как стана част от винения свят?

През 2003 година, когато завърших  като бакалавър специалност „Технология на напитките“ в УХТ и започнах работа за един от големите винпроми, но като истински осъзнат винар, с душа за виното-след гроздобера ми през 2008 в Two Hands Wines, Barossa Valley, South Australia. Живота в Бароса, хорат и вината там ме запалиха по виното завинаги!

     

Какво е мястото на жената във винената индустрия?

Съществено и важно. Все повече се говори за жените във виното, което е чудесно, защото жените прявят много добри и фини вина. Но в тази професия не е все едно и също да си майка-винар и татко-винар. Майката си е по-активният родител, което прави нашата работа доста по-сложна. Така, че адмирации и респект заслужават жените във виното, защото определено не им е лесно.

 

Кой е любимият ви сорт грозде? Разкажи ни как стана това?

Шираз от Бароса! Когато винарстваш  в меката на Шираза и работиш с едни от най-известните лозя там, няма как да не се влюбиш. Това е любов за цял живот.

 

Има ли такова нещо като „женско и мъжко вино“?

За мен това е абсурдно твърдение. Всяко вино, независимо от кого е направено, заслужава уважение, заради труда и грижите, които се полагат от лозари и винари, за да мине своя дълъг път и да достигне до хората, които искат да му се насладят. Във всяко вино можеш да намериш нещо хубаво и съвета ми е това да е целта на всеки, който хване чашата с вино. Да бъде позитивен, да  му се наслади и да се усмихне!

 

Каква е ролята на съвременна жена на сцената на виното в България, и въобще в света?

Надявам се все по-значима, защото както казах по-горе, жените го заслужават, а и правят страхотни вина!

 

Имате ли жени, които ви вдъхновяват и са ментори за теб на твоя винен път?

Има жени, които са ми ментори и ме вдъхновяват, но не във виното. Те ме вдъхновяват в други каузи, но имам много приятели жени-винари по цял свят, с които си поддържаме страхотна винена и приятелска отношения. Това е невероятно, защото добиваш едно усещане за глобално развитие, а не се ограничаваш само в рамките на родния бранш. А по отношение на виното мотивация винаги ми е давал Алекс Велянов. Винен гений и добър приятел, който се забавляваше и правеше вино с душа и сърце. Много липсва! Поклон!

 

Какво винаги сте искали да кажете на мъжете, но не сте се осмелявали?

Че ние, жените в днешно време, сме повече мъже от тях.

 

Ако днес загубите постигнатото, утре с какво ще се захванете?

Когато си поставяш цели и вървиш нагоре по своя път, не си задаваш такива въпроси. Просто продължаваш напред.

 

Какви три съвета бихте дали на своето 18 годишно“аз“, ако бяхте със сегашния си опит?

Аз съм зодия Овен и съм толкова ината и целеустремена. Реша ли нещо, то просто се случва и като бях по-млада исках всичко не сега, а веднага! В този ред на мисли, бих  си дала само един съвет: да бъде по-търпелива :) Търпението се отплаща и във виното и в живота, но трябва да го овладееш, а това става с времето, не е признак на младостта!

 

Важно ли е една жена да има партньор до себе си, за да се чувства успяла?

 Успехът носи щастие, ако си го постигнал сам, а не заради някой друг.  Всеки човек трябва да си извърви своя професионален път сам, но с подкрепата и приятелството на партньора до себе си. Това е важното-да имаш подкрепа и разбиране от човека до теб.

 

Какво забелязвате първо при среща с ново вино?

Интересувам се първо от историята зад виното, лозето от което идва и хората които го създават, защото за мен всяко вино е история в бутилка, която трябва да бъде чута!

 

С какво ви промени 2020г?

С нищо. За мен 2020 дори мога да кажа, че беше една странна, но успешна година. Успях да свърша всичко, което бях планирала, прекарах повече време с любимите хора, а и сбъднах една мечта и ветроходствах седмица в Йонийско море с невероятни хора. Голяма емоция!

 

Трудно ли е да бъдете дама с професия във винения бранш?

Не, по-трудно е да бъдеш дама с характер във винения бранш.

 

Коя е Деси Хитова извън виното?

Майка. Децата ни са много желани и чакани и гледам всеки свободен миг да бъда с тях!

 

Какво те вдъхновява, за да продължиш да бъдеш във винената индустрия?

„Вдъхновение“ не е точната дума, по-скоро е стремежът да успявам. Знам какво знам и мога и искам да го материализирам във вината, които правя зад концепциите, които създавам.

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Десислава Хитова
енолог
жените на българското вино

Назад          Магазин