INSPO
4 мин
Жените на модерното българско вино: vol.5
Кристина Маркова, Grape Central
0
Благодарим, че харесахте тази статия.

Този март ви срещаме с 8 интересни и значими за българското вино Жени, които успешно и много лично променят и градят новото лице на българското вино и култура. Това са 8 Жени с главно Ж, които със страст, постоянство, упоритост, лудост, непримиримост и финес правят българската винена сцена по-красива, по-разпознаваема и по-стойността, а благодарение на тях светът вече започва да оценява високо българското вино! Всяка една от тях в различна сфера, но отличаваща се със своя принос за модерното лице на българското вино днес.

 

Избрахме само 8, защото харесваме цифрата 8 и нейното значение, но те са много повече и с всеки изминал ден все повече български жени успяват да открият своето място на винената сцена ( досега доминирана от мъжете). Това може само да ни радва, защото българското вино има нужда от приноса на българската жена

 

Днес Ви представяме едно от лицата на не безизвестния винен бар Grape central в София, няколкократно печелил награди, събирайки на едно място винолюбители – млада, с чаровна усмивка и много бъбрива, непрекъснато активна, търсеща развитието и разнообразието, бягаща от рутината, търсеща предизвикателството на съвремието ни. Когато е зад бара винаги ще ви разкаже интересна история или пък ще ви извади редки бутилки вино...само я попитайте и и се доверете!

И след като прочетете това интересно интервю, незабравяйте, че е петък и барът ви очаква с интересни вина!

 

Коя си ти? Представи ни се!

Здравейте, аз съм Кристина Маркова, завърших специалност фотография в департамент  „Визуални изкуства“, но тя остана прекрасно хоби. След около 10 години във винения бранш, мога да кажа, че виното се превърна в професия, начин на живот и общо взето всичко се върти около него. Идвам от нормално българско семейство, инженери, които трудно приеха, че аз няма да се отдам на математически уравнения и сухи чертежи, а ще бъда човек на изкуството и на по-късен етап, човек на ресторантьорството (втори удар за родителите ми). Съсобственик съм на вино бар Грейп Сентрал, в който съм и от самото му начало, през далечната вече 2013. В бара се занимавам с всичко, за което бихте и не бихте се сетили. Основно организирам всичко винено – от вина на чаша, дегустации, събития, обучения, социални медии. Силата ми е в намирането на винени находки, честни и чисти вина с перфектно съотношение цена качество. Обожавам консултирането на клиенти, приятели и познати какво вино да си вземат. Общо взето не минава ден без някой да ми звънне и да попита „Крис, какво вино да пия днес?“. Бих завършила представянето си с нещо, което винаги изтъквам – зодия дева, естествена блондинка и мега работохолик.

 

Кога и как стана част от винения свят?

Официалното начало нека да кажем, че беше през септември 2013, когато започнах работа в Грейп Сентрал. Няколко години преди това вече посещавах различни винени събития и някак усещах, че това ще е моето бъдеще. А още преди това успявах да се докосвам до много добри вина благодарение на брат ми, който вече се занимаваше с кетъринг услугите. В семейството ми винаги се е пиело вино с повод или без, така израснах и съвсем естествено заобичах много тази напитки. През 2012а, срещнах Яна Петкова, винен специалист, на едно винено изложение. Запознахме се, аз доста нахално й казах, че следя нейния блог и чета по няколко пъти винените статии и че много искам да работя за нея (тогава и виното говореше). След няколко месеца кандидатствах за работа в бара, Яна се беше сетила за мен, имах интервю и после вече беше лесно. Години наред в бара, според мен не излизах от там, ако не бях на смяна, бях на бара като клиент. Безценни моменти в трупане на опит, дегустиране на велики вина и сблъскване с всяка една страна на виното, от светлите до тъмни му материи.

 

Какво е мястото на жената във винената индустрия?

Голямо, както и във всяка друга индустрия всъщност. А ако се фокусираме на нашите ширини добре знаем, че броят на жените във винения свят в България е голям процент. Уайнмейкъри, собственици на изби, технолози, консултанти и т.н. Много са, добри са, създават прекрасен продукт и винаги си личи, ако зад определено вино стои нежната ръка и бистър ум на някоя дама.

 

Кой е любимият ти сорт грозде? Разкажи ни как стана това?

Колко време имаме? Отговорът тук може да е много дълъг. Наскоро с група приятели и винопоклонници, с които си организираме месечни, понякога и седмични тематични срещи имахме изключително интересна дегустация с акцент „вина, които не харесваме“. Обширна тема, която може да покрие всевъзможни аспекти – конкретни вина,  региони, сортове, визия, хора зад тях… Та, покрай тази тема се замислих – имам ли наистина любим сорт грозде или такъв, който искрено не харесвам. За последното няма как да дам категоричен отговор, но за любим мисля, че успявам вече. Шенин бланът е сортът, който мога да нарека любим. Той, милият, си има всичко, а продължава да бъде силно подценяван от широката винена публика, може би и от самите винопроизводители. В най-добрият си вид шенин бланът е свеж, с характерни аромати на мед, ябълка, с високата киселинност, която със сигурност не на всеки ще се хареса, а аз я обожавам. Представете си един перфектен лимонов тарт, ето това за мен е шенинът. Сорт хамелеон, но с много ярък характер. Факт е, че има и много лоши примери от този бял сорт, но добрите шенини няма как да не Ви развълнуват, а и да не забравяме, че могат да отлежават с десетилетия (примери вина от Долината на Лоара). Сортът е и перфектна база за пенливо, който не ми вярва да си отвори някое пенливо от апелация Limoux или Cremant de Loire. Ех, и няма как да не спомена, че има порно актриса с име Шенин Блан :D, с ризлинг или шардоне не се сещам, хахаах.

 

Има ли такова нещо като „женско и мъжко вино“?

Според мен, не или не би трябвало да има. Но е факт, че и във виното има моди и нагласи, които влияят на всеки индивидуално. Преди няколко години имаше мнения, може би все още продължават, а именно, че розето е вино само за жени. Повярвайте, ми толкова здрави мъжаги съм виждала да пият розе, че трудно бих помислила, че е женско вино. А ако трябва по-генерално да обобщим нещата - жените предпочитат по-леки, пo-ефирни, по-сладки и предимно бели вина, по-големи фенове са на пенливото, което им носи истинска наслада и елегантност. Мъжете уважават по-тежки, по-плътни, танинови червени вина. Мисля, че голям процент от мъжете все още гледат на виното и като въпрос на престиж, колкото по-скъп етикет, толкова по-добре. Само по тези критерии мога да определя дадено вино като женско и мъжко, но вярвам, че тези нагласи се променят и вече не мислим в тази посока.

 

Каква е ролята на съвременна жена на сцената на виното в България, и въобще в света?

Главна роля играят съвременните жени на българската сцена. Всъщност факт е, че винената трибуна на България се радва на завидно женско присъствие. На прима виста се сещам за поне 30  дами, които правят страхотно вино или пък го внасят, промотират и продават успешно. А излизайки от виноправенето, в България си имаме и достатъчен брой винени специалисти, дегустатори и маркетинг специалисти от нежния пол. Ситуацията тук не се различава толкова от световната сцена, освен че разбира се ние вървим с малко по-бавни стъпки. Исторически погледнато жените са с водещи роли във винения свят. Ако си се докосвал до виното, твърде вероятно е да си видял марките Veuve Clicquot, Pommery, A. A. Ferreira, Penfolds и т.н. Е, те не са просто имена, това са жени с история, които успяват по грандиозен начин да утвърдят имената си в един мъжки винен свят. По-различното на сегашен момент е много по-големият брой дами като винени журналисти, автори, критици, дегустатори, които определят тенденциите.

 

Имаш ли жени, които те вдъхновяват и са ментори за теб на твоя винен път?

Да, имам. И всеки, който ме познава знае от къде и заради кого съм тръгнала по този мой път.

Яна Петкова е главният виновник, както споменах в по-горните редове, следях и четях всеки един излязъл материал от нея. Тя е ходеща винена енциклопедия, за мен е и най-големият винен специалист в България. Не мисля, че има тема, сорт, регион, личност, винен факт, за който да не успее да разкаже или да те научи нещо. Яна може с часове да говори за вино, а ти просто трябва да слушаш внимателно. Яна ми е показала вина, за които и най-върлите винени маниаци могат само да си мечтаят. И най-важното, Яна и Ефросия Благоева са основатели на Грейп Сентрал, който кара своя 8ми сезон и вече твърдо можем да заявим, че е ветеран и основоположник на винената култура в България. В този ред на мисли, другата личност, която ме е вдъхновявала и продължава да го прави е Ефросия, позната като Ефката, тя запали в мен страстта ми към пенливото, вечна и най, най, най – голяма любов. Ефката бълва толкова енергия и позитивизъм за живота, че на моменти ме е срам от моята пасивност и умора от ежедневието.  И не на последно място, разбира се, майка ми. Тази жена има нечовешка сила, през какво ли не е минала, за да сме добре аз и брат ми. С думи няма как да се опише, така че да спрем до тук.

 

Какво винаги сте искали да кажете на мъжете, но не сте се осмелявали?

О, аз съм дева, казвам си всичко, повярвайте ми. Но пък мога отново да повторя някои неща.

Любими мъже, пийте вино, а не ракия или ок, не прекалявайте толкова с ракията, не си заслужава. Купувайте вино за вкъщи, всичко е по-красиво и лесно с чаша в ръка. Не е задължително да наливате вино на своята дама, но е задължително да я уважавате. Отваряйте и пийте пенливо без повод вкъщи, отношенията с половинката Ви рязко ще се превърнат в приказка.

И хей, не спорете с мен за футбол, идвам от семейство, в което дори баба гледа мачове. Не ме подценявайте J

 

Актуален въпрос, след тази „прекрасна“ 2020а година. Не искам да изпадам в детайли, но през изминалите месеци загубих доста. Не говоря за финансовата страна, загубих вяра, че предишният живот ще се върне, загубих стимул и хъс да продължавам да се боря за това, което обичам. Но истината е, че дори и след много мислене не успях да стигна до извод с какво друго бих се захванала. Виното е страстта ми, виното е животът и не мисля, че друго бих правила със същото отдаване. Така че на този си остават виното и фотографията.

 

 

Какви три съвета бихте дали на своето 18 годишно “аз“, ако бяхте със сегашния си опит?

Пий всеки ден пенливо, инвестирай повече време в четене (не само за вино), не спори с глупави хора, не се чувствай виновен за нищо, прекарвай повече време с баба си и дядо си. И не смесвай ракия и вино на 18тия си рожден ден, не е гот, не е забавно.

 

Важно ли е една жена да има партньор до себе си, за да се чувства успяла?

Разбира се, че е важно. Успехът е лично усещане, аз го приемам като кръг, всички елементи са важни. Честно казано, ако нямах партньор не виждам как щях да изкарам последната година. В ресторантьорския бранш е много важно да намериш партньор, който ще изтърпи цялото това упражнение. Прибиране по късните часове на деня, безкрайна умора, желание за тишина и спокойствие вкъщи, изненадващи „запивки“ дегустации в бара, постоянни телефонни разговори и тн. Та, да, много важно е J

 

Какво забелязвате първо при среща с ново вино?

Етикетът, фотограф съм, съжалявам. Имам непоносимост към не добре издържани и нелепи визии. Баналността в някои етикети изнервя всяка една клетка в моята девешка душа. После следват стандартни дегустационни стъпки, наблюдение и използване на сетивата.

 

С какво ви промени 2020г?

С какво ли не! 2020а ме разби, позволявам си да ползвам този жаргон, защото наистина беше изключително трудна за мен, за нашия бранш, за всички. Отрази се на емоционалното ми състояние, не знам дали ме е направила по-силна, аз хич не вярвам на 100%, че изпитанията ни правят по-силни. Направи ме по-търпелива, което ми е най-голямото постижение. Остави ме по-разочарована от хората, но пък по-вярваща, че виното спасява. Добро количество изпихме по време на пандемичната 2020а. Доволна съм.

 

Трудно ли е да бъдеш дама с професия във винения бранш?

За мен лично не е трудно по никакъв начин. Обожавам работата си и трудно си представям какво друго бих правила, тази последна интересна година си го доказах за пореден път. Има не малко трудни моменти, критични, но без тях няма как, а и не би било вълнуващо, предполагам. Усещах подценяване към мен преди години от някои винени хора, но не мисля, че беше заради пола, а по-скоро младостта и липсата на достатъчно опит, по техните критерии. Понякога все още усещам такива настроения, но вече имам нужния опит и аргументи, с които бих стопирала всякакви негативни нападки. А и колко да е трудно, да не забравяме, че ние сме по-силния пол и с чаша вино в ръка ставаме още по-силни.

 

Коя е Криси извън виното?

Не съм много извън виното, ако не съм в бара съм в друг бар или пък организирам вечеря, тематично парти, сбирка с най-близките ми приятели, а на тези събития има многоооо вино. А иначе съм странна дева, живея в организиран хаус, който на моменти е много трудно да бъде  разбран, но пък аз съм много щастлива в този си свят. Винаги съм на ръба да закъснея, оставам много неща за последния момент, въпреки предварително начертания план. Хвърча с тротинетка по софийските улици, не карам безопасно, съжалявам. Обожавам фотографията, снимам нон-стоп, ако не съм с чаша в ръка, със сигурност съм с телефон, скоро ще ударя 100 000 снимки в галерията си, общо взето е това. Обичам футбол, спешълти кафе, крафт джин и картофи във всякакъв вариант.

 

 

Директният отговор е виното, не знам дали мога да предам тази мисъл и енергия на човек, който не докосва вино, да речем. Но наистина има моменти, в които отварям, опитвам, пия толкова добро вино, че всякакви негативи от тази професия (ресторантьорската) някак избледняват. Има вина, които ми връщат цялата вяра в тази напитка, увеличават страстта ми и успяват да ме измъкнат от всяко леко кривване или мисъл, че е време да се преориентирам. Магически момент е! Другото вдъхновение е силата, която притежаваме, да, така е. Ние сме супер герои с могъща сила – караме хората да опитват и пият най-великата напитка в този свят. Какво по-голямо вдъхновение от това да ти звъннат и да ти поръчат кашон пенливо, защото „вече пия пенливо!“

 

 

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
българско вино
вино бар

Назад          Магазин