INSPO
3 мин
Жените на модерното българско вино: extra
Николета Дикова, студент MW
0
Благодарим, че харесахте тази статия.

Този март ви срещаме с интересни и значими за българското вино Жени, които успешно и много лично променят и градят новото лице на българското вино и култура. Това са 8 Жени с главно Ж, които със страст, постоянство, упоритост, лудост, непримиримост и финес правят българската винена сцена по-красива, по-разпознаваема и по-стойността, а благодарение на тях светът вече започва да оценява високо българското вино! Всяка една от тях в различна сфера, но отличаваща се със своя принос за модерното лице на българското вино днес.

 

Избрахме само 8, защото харесваме цифрата 8 и нейното значение, но те са много повече и с всеки изминал ден все повече български жени успяват да открият своето място на винената сцена ( досега доминирана от мъжете). Това може само да ни радва, защото българското вино има нужда от приноса на българската жена.

 

Ето и нашата бонус среща, няма как да се ограничим и ще продължаваме да ви срещаме с още много вдъхновяващи и достойни жени от българската винена индустрия. Последната седмица беше публикувана официална статистика, в която България заема водеща позиция именно с процента жени, ангажирани във винената индустрия на управленски позиции - 47%. И това може само да ни радва.

Николета Дикова – още една млада и чаровна, силна и смела българска жена, част от модерния винен свят на България, а от съвсем скоро и майка, нова роля. Студентка в Institute of Master of Wine, чиято титла MW очакваме да придобие съвсем скоро, завършила Енология и Винен маркетинг в University of Piacenza, Италия. Отдадена на виното, с изразен интерес към натуралните и занаятчийски вина, в които открива емоционална и интелектуална енергия, и най-вече удоволствие. Николета – поколение X, за коитое  характерно доброто високо образование и прагматизъм, е смело момиче, за което няма невъзможни неща и винаги ще я видите усмихната и вярваща в успеха.

 

Коя си ти? Представи ни се!

Николета ( Дикова), Ники за приятелите :)

 

Кога и как стана част от винения свят?

Първият ми професионален винен ангажимент беше през 2008, тогава завършвах следването си като студентка в Торино. Местна фирма ми предложи да им помогна да направят селекция  български вина, които да внесат в Италия. Проектът в последствие беше прекъснат, но не и интересът, а по-късно и страстта ми към виното, развила се през годините. В момента се обучавам в Instute of Masters of Wine и съм част от два малки винени проекта в сферата на натуралното вино, в Тоскана и в България.

 

Какво е мястото на жената във винената индустрия?

Заслужено равнопоставено на това на мъжа.

 

Кой е любимият ти сорт грозде? Разкажи ни как стана това?

За сорт ми е трудно да кажа, много са. Обичам фини и елегантни червени вина и съответно сортове като Пино Ноар, Небиоло, Арени. От българските любимият ми сорт е Широка Мелнишка Лоза. От белите вина харесвам по-ароматни сортове с високи киселини като ризлинг, вердиккио, асиртико и т.н. Но ако въпросът беше за любима стилистика, там вече нямам колебания: пенливи вина, и най-вече Шампанско.

 

Има ли такова нещо като „женско и мъжко вино“?

Може би да, до някаква степен. “Дамското” вино е по-фино, свежо, по-деликатно и ароматно с меки танини, докато мъжкото вино е “ по-мускулесто”, структурирано  и евентуално с по-ясно изразен дъб. Но разбира се, с понятия като мъжко и женско вино трябва да се борави внимателно, за да не се превърнат в клишета.

 

Каква е ролята на съвременна жена на сцената на виното в България, и въобще в света?

Всъщност както научих самата аз наскоро от презентация на Каролайн Гилби MW българските винени дами се радват на изключително добра позиция, процентът на жените в бранша ( технолози и собственички на изби) е изключително висок, многократно надвишаващ този в други страни водещи винопроизводители.

 

Имаш ли жени, които те вдъхновяват и са ментори за теб на твоя винен път?

Да, мояш ментор в МW програмата, от българските винени дами- Адриана Сребринова.

 

Какво винаги сте искали да кажете на мъжете, но не сте се осмелявали?

Не знам. Обикновено нямам проблеми да кажа това, което мисля, независимо от пола на събеседника.

 

Ако днес загубите постигнатото, утре с какво ще се захванете?

С организиране на сватби.

 

Какви три съвета бихте дали на своето 18 годишно“аз“, ако бяхте със сегашния си опит?

Забавлявай се, прави товар което истински  обичаш. Не се страхувай да паднеш и да си обелиш коленете, зарастват по-бързо и лесно отколкото си мислиш. Семейството и истинските приятели са неоценимо богатство.

 

Важно ли е една жена да има партньор до себе си, за да се чувства успяла?

Зависи от жената. Лично аз вярвам в партньорството, но по-скоро от гледна точка на  намирането на вътрешен баланс, не толкова що се касае до успех.

 

Какво забелязвате първо при среща с ново вино?

Ароматите, и дали виното има душа. Това последното е по- трудно да се опише, някои вина необяснимо те вълнуват и интригуват, а други, макар и с добро качество, не.

 

С какво ви промени 2020г?

Започнах да слушам по - активно уебинари :) Също така и речника ми се обогати с термини като lockdown, social distancing и прочие :)

 

Трудно ли е да бъдеш дама с професия във винения бранш?

Според мен не.

 

Коя е Николета....извън виното?

Пътешественик по душа. Особено обичам планини и планинско ходене. Минаването на Ком-Емине пеша е едно от най-значимите за мен неща  в живота ми, както и извор на много скъпи и любими спомени и на няколко прекрасни приятелства.

 

Какво те вдъхновява, за да продължиш да бъдеш във винената индустрия?

Хубавите хора, които са част от тази сфера, връзката със земята и природата и удоволствието от чаша шампанско, несравнимо.

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Николета Дикова
MW студент
българско вино

Назад          Магазин