INSPO
4 мин
Жените на модерното българско вино: vol.8
Цветелина Николова, Катаржина Естейт
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Този март ви срещаме с интересни и значими за българското вино Жени, които успешно и много лично променят и градят новото лице на българското вино и култура. Това са 8 Жени с главно Ж, които със страст, постоянство, упоритост, лудост, непримиримост и финес правят българската винена сцена по-красива, по-разпознаваема и по-стойността, а благодарение на тях светът вече започва да оценява високо българското вино! Всяка една от тях в различна сфера, но отличаваща се със своя принос за модерното лице на българското вино днес.

 

Избрахме само 8, защото харесваме цифрата 8 и нейното значение, но те са много повече и с всеки изминал ден все повече български жени успяват да открият своето място на винената сцена ( досега доминирана от мъжете). Това може само да ни радва, защото българското вино има нужда от приноса на българската жена

 

Честит празник, мили дами!

Днес Ви представяме Цветелина Николова, управляващ директор на винарска изба Катаржина Естейт и Платинум Брандс. Един силна, и същевременно с това крехка и елегантна жена преминала през много и различни роли във винената индустрия на България. Неуморима и винаги с високи и ясни цели, Цвети Николова е достоен пример за успяла жена, майка и съпруга. Магистър на науките по винен мениджмънт от OIV ( Франция), многократно сред десетте финалиста на конкурса „Мениджър на годината“ за 2015, 2016 и 2017, Цветелина Николова е своеобразен посланик на българското вино със своите проекти, целящи популяризиране на българското вино. Не на последно място, Цветелина Николова е майка и съпруга, което тя умело успява да балансира и смело можем да определим като щастлива!

 

Коя си ти? Представи ни се!

Казвам се Цветелина Николова и съм управляващ директор на винарска изба „Катаржина Естейт“. Връзката ми с виното определя и моята съдба, не спирам да мечтая и да сбъдвам мечтите си в годините, свързани с „Катаржина Естейт“. Виненият бизнес за мен е начин на живот, моето настояще и бъдеще.

 

Кога и как стана част от винения свят?

Първото ми съприкосновение с виното започна след като започнах работа като търговски представител в компанията. Никога преди това не си бях представяла, че ще се занимавам с вино, а то навлезе с такава сила в живота ми, че сега не мога да си представя ежедневието без него.

 

Какво е мястото на жената във винената индустрия?

Навремето често съм срещала недоверие отосно ролята на жените във винарската индустрия. Преди години жената трудно се възприемаше като фактор във винопроизодството, особено ако е по-млада.  Сега това вече не е така. Има много успели и доказали се жени във   винения свят.

 

Кой е любимият ти сорт грозде?

Сира и шардоне.

 

Има ли такова нещо като „женско и мъжко вино“?

Това е същото както и да твърдим, че има мъжка или женска храна. Забелязала съм обаче, че купувайки вино, жената е много по-склонна да търси информация за него. Освен това, тя е решаващият фактор какво вино да се купи или поръча в заведение. Ако говорим за предпочитание за сорт, не мисля, че жените са фенове само на леките розови и бели вина. В зависимост от характера и вкусовите предпочитания, познавам много жени, които целогодишно пият отлежали и силни вина.

 

Каква е ролята на съвременна жена на сцената на виното в България, и въобще в света?

Наблюдавайки и изучавайки винената сцена в България и по света, забелязвам, че ролята на жените във винения свят става все по-важна. Това се дължи на развитието на винената наука, технологиите, възможността жените да се образоват във винената област и да се утвърждават като специалисти. Ако погледнем и в исторически план, ще видим женски имена, които са дали своя огромен принос за развитието на винопроизводството. Достатъчно е да споменем мадам Клико (Veuve Clicquot) – най –великата дама на шампанското.

 

Важно ли е една жена да има партньор до себе си, за да се чувства успяла?

Определено. Много е важно да си завършен като личност. Аз се чувствам много щастлива с човека до себе си, мога да разчитам на него във всеки един момент. Пътуваме много, имаме сходни интереси и хобита. Отглеждаме с голяма отговорност дъщеря ни. Той се радва на моите постижения като професионалист, аз също го подкрепям и окуражавам във неговите нови проекти. Споделянето на всеки един аспект от живота с човека до мен ме прави много щастлива.

 

Какво забелязвате първо при среща с ново вино?

За мен виното е и любопитство. Докато траеше обучението ми в OIV ( International Organization of Vine and Wine), посетих голям брой държави винопроизводители, наистина видях страшно много и придобих безценен опит, какво трябва и какво не трябва да се прави, ако искам избата, която управлявам да е успешна. Едновременно с това опознах традициите за винопроизводство в различните държави. Дегустирах много нови и непознати за мен сортове. Всеки от тях предизвика интереса ми. Но искам да споделя със вас, че виното до голяма степен е свързано с емоцията и начина на презентиране. Обикновено свързвам всяко ново вино, което дегустирам с тероара, историята на бранда, начина на представяне. Тази съвкупност от емоции, в добавка със самите качества на виното, могат да оставят дълбоко впечатление в мен.

 

С какво ви промени 2020г?

Миналата година беше голямо изпитание не само за нас, но и за целия свят, заради затрудненията с короновируса. Естествено, като почти всеки един икономически отрасъл,  винопроизводството беше сериозно засегнато. Това, че ресторантите бяха затворени толкова дълго време и голяма част от хората бяха с намалени приходи, беше причина почти всички винарски изби да понесат негативи. Ние в Катаржина успяхме да се справим с помощта различни навременни мерки, които предприехме.

 

Трудно ли е да бъдеш дама с професия във винения бранш?

С днешна дата определено не – дори, като жена се радвам на доста предимства. Помага ми и образованието, което получих от обучението ми в OIV, най-престижния винен институт в света. Там създадох много полезни контакти, мога да се похваля, че по моя инициатива, България беше включена в програмата за посещения на изби – част от обучението във винения университет.

 

Коя е Цветелина Николова извън виното?

Любяща майка и съпруга, обичаща да пътува и да търси нови дестинации, свързани най-вече с виното. Признавам, че съчетавам полезното с приятното, защото дори и да пътувам за удоволствие, почти винаги включвам в програмата и посещение на някоя изба. Съпругът ми с удоволствие споделя моите винени приключения, интересно му е да открива нови изби, вина и традиции в различни държави.

Имам силна връзка с родителите ми и сестра ми, те са ми много скъпи, не пропускам да се срещам с тях, често си организираме семейни пътувания, защото времето, прекарано с най-близките на сърцето ми, ме прави изключително удовлетворена.

 

Какво те вдъхновява, за да продължиш да бъдеш във винената индустрия?

Любовта към виното и целия този процес -  от лозовите насаждения, до красиво изглеждащата бутилка, пълна с качествено вино и красив етикет. Вдъхновяват ме успехите, които постигаме по света – над 390 отличия от най-утвърдените и реномирани световни конкурси.

Вдъхновяват ме и предстоящите и вече завършени проекти. Преди четири месеца открихме едно много скъпо за мен място: „La Maison dе Katarzyna“ - винен бар и магазин за нашите вина, едно страхотно място за срещи с приятели, събития, дегустации, разположено в сърцето на София.

Вдъхновява ме и един голям проект, който съвсем скоро ще стартираме, вече като изпълнение и за който съм вложила цялото си сърце и знания. До няколко месеца, ще се похваля официално с това начинание!

 

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Цветелина Николова
Катаржина естейт
българско вино

Назад          Магазин