За къде пазарувате?
INSPO
2 мин.

Японското Каберне Совиньон на Пинк Пеликан

Една история по действителен случай
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Това е една история по действителен случай, която ни кара да се възхитим на духа на японците и тяхното разбиране за помощ. През 1965г., 20 години след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, група агрономи са изпратени от правителството на Япония, за да намерят най-подходящия тероар за засаждане на лозе с Каберне Совиньон. След неуспехи в Тоскана и Сърбия (бившата Югославия, тогава), те намират точното място около Силистра. Засаждат 550 Дка само и единствено с Каберне Совиньон, което отглеждат с любов и чакат търпеливо първата реколта. Целта на цялото мероприятие е да направят вино от този сорт с прекрасния тероар на Силистра, заради високите нива на ресвератрол и силните антиоксиданти качества на сорта и да го изнесат за Япония. Те били убедени, че това ще помогне като част от лечението на населението от облъчване от радиация. Винифицират в изба Кайнарджа 10 поредни години и изнасят виното. След този период обаче нещо се променя и проекта им замира. Спират да изнасят и да правят виното и изоставят лозето.

 

Днес, от 550 Дка, от лозето почти няма и следа освен от 27 спасени декара от братята Боян и Марио от Пинк Пеликан. Те се грижат за същите лози, от които след 55 години правят Каберне Совиньон в Изба Кайнарджа.

Дегустирах виното неколкократно от месец март до днес, то е реколта 2022, проследих го в развитието му, като мога да споделя, че подобна концентрация във вкуса може да се получи при сравнително младо вино само от толкова стари лози. Класически аромат и вкус на касис, синя слива, черни горски плодове, които доминират, усеща се леко мента и черен шоколад. Киселините балансират плодовата част, а танините са зрели. Плътно тяло с чудесно дефиниран плод с дълъг финал. Виното отлежава 12 месеца във френски дъбови бъчви. Това е вино с потенциал за отлежаване в бутилка, което ще се развива в следващите 10-15 години.

 

Ние успяхме да се сдобием само с 300 бутилки, а се оказва, че от следващата 2023 реколта няма да има. Дали ще го вземете, за да го изпиете по време на празниците или ще го сложите да отлежава или ще го приемате като лекарство, изборът е изцяло ваш. Ние ви препоръчваме да се сдобиете с част от историята в бутилка – Японското Каберне Совиньон на Пинк Пеликан реколта 2022 с изящен етикет на японска сакура! 

КУПЕТЕ ТУК

       


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Каберне Совиньон
Пинк Пеликан
рядко вино
вълнуваща история за вино

Празнично работно време: Април - Май

Wine Affairs

8 жени, които променят българскaтa винeна сцена: Светла Карабаджакова

Назад          Магазин