За къде пазарувате?
BASICS
2 мин.

Много имена, един сорт грозде

Много имена, един сорт грозде
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Zinfandel, Primitivo, Tribidrag и Kratosija е един сорт грозде с четири различни имена.

Зинфандел е американското, калифорнийско име. Примитиво е италианското му име. Tribidrag ( Трибидраг) идва от Хърватия, а Kratosija ( Кратошия) се среща в Черна гора, Сърбия и Северна Македония.

ЗИНФАНДЕЛ

Зинфандел, наричан често само "Зин", е основна част от калифорнийското винопроизводство и е известен със своя смел, плодов вкусов профил. Често се препоръчва като комплимент към голяма, сочна пържола, заради богатия си плътен вкус.

ПРИМИТИВО

Примитиво, от друга страна, е оригиналното име на сорта грозде и се среща най-често в региона Пулия в Италия. Известно е с високото си алкохолно съдържание и интензивни аромати на тъмни плодове, като черна череша и къпина със средна киселинност и големи, но зрели танини.

ТРИБИДРАГ

Tribidrag, известен също като Crljenak Kaštelanski, е сорт грозде, който се отглежда предимно в Хърватия и се счита за предшественик както на Zinfandel, така и на Primitivo. Известно е с високото си съдържание на алкохол и интензивни аромати на тъмни плодове, подобни на неговите потомствени сортове.

КРАТОШИЯ

И накрая, Kratosija е сорт грозде, отглеждан в Черна гора, Сърбия и донякъде в Северна Македония и също се счита за потомък на Tribidrag. Известно е със своята сложност и концентрация на вкусове, с нотки на тъмни плодове, подправки и нотка на тютюн.

Като цяло, тези четири сорта грозде може да имат различни имена и произход, но всички те споделят общо наследство и смел, плодов вкусов профил. Следващият път, когато опитвате Zinfandel, Primitivo, Tribidrag или Kratosija, не забравяйте, че изживявате многото лица на един сорт грозде.

Повече информация за този сорт, както и за хиляди други можете да намерите в неверояната книга на Джанзис Робинсън, Джулия Храдинг и Д-р Хосе Вуямош, WINE GRAPES

 

--------------------------------------------

Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. 

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
Зинфандел - Примитиво - Трибидраг - Кратошия

Как оценяваме вината в селекцията ни?

Празнично работно време: Април - Май

Wine Affairs

Назад          Магазин