За къде пазарувате?
BASICS
2 мин.

Apollo Розе Гид

Лесен и интересен наръчник
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Някъде някога някой може би ви е казвал, че розето е едновременно мъжествено и сложно, прекалено изтънчено. Вероятно не сте им повярвали тогава – заради розовия цвят, но сега вече сте поне любопитни дали е така. Така че кои са тези розета, така харесвани от мъжете и кои трябва да опитате вие? В този лесен наръчник ще съберем и обобщим на едно място най-популярните стилове розе по света. И дори ако вие харесвате повече „ експресивни, пикантни “ вместо „по-плодови“  или „минерални“ розета, много е вероятно да открием розе и за Вас! Розето е много повече от Прованс! Бъдете експериментатори, погледнете към по-непознатите, по-малките производители, които за сърцето и душата на региона, на страна от, която идват! 

 

Как се прави розето?

 

Първо, розето се прави от червено грозде! А цветът на розето, който идва от ципата на гроздето, се определя от това за колко време сокът престоята в контакт с ципите. Въобще много деликатен момент във виноправенето на розето.

 

Съществуват три основни метода за направат на розе.

 

1.Традиционен или методът на мацерацията

Следва се технологията на червеното вино, като престоят на сока с ципите може да бъде от няколко часа до 1-2 дни. Продължителността на престоя зависи от сорта или от търсения цвят според технолога. След това сока се отделя от ципите и се ферментира като бяло вино. Затова розето е толкова универсално при съчетание с храна – има аромати на червено вино и по-леко тяло като на бяло  (ако не е отлежавало в дъб).

 

2.Методът „saignee“ ( на фр. Санйе)

Цветът на виното отново идва от ципите на гроздето, но в този случай розето е остатъчен продукт от концентрирането на гроздовия сок за направата на червено вино. Т.е. в съдовете гроздето се смачква леко и след като „кърви“ ( “saignee” от френски) поне ден полученият сок е готов за направата на розе.

 

3. Методът Вин Гри ( Vin Gris)

Gris на френски означава сиво или „сиво вино“ – от червено грозде се създава почти бяло вино.Някои бели сортове имат достатъчно пигмент, че да оцветят сока. От тях могат да се получи блъш ( Blush) или Вин Гри. Пино гри например е оменно такъв сорт.

Четвъртият метод е с блендиране на червено и бяло вино, който някога е използван във Франция, но вече почти никъде и дори е забранен със закон.

 

Популярни сортове грозде за розе

 

Гренаш / Гарнача - най-много се използва в розета от Прованс, Долина на Рона, Южна Франция и Испания.

  • Стилът: минерален, пищен и плодов.

  • Съчетание с храна: летни салати, зелецуци на грил, морски дарове ( миди, калмари).

  • Консумирай: добре охладено на 12-14C , както леките червени вина, които охлаждаме! Петък вечер е идеално време!

 

ЕТО и розетата от Гренаш или бленд с Гренаш в нашата селекция:

BY GRIS Винарна Варна

Pasquers Розе, Южна Франция, Бутино

Dandelion Fairytale of the Barossa, Elena Brooks, Australia

Капатово Розе Гренаш и Мурведър

 

Сензо – най-често се среща в розета от Лангедок и Южна Франция.

  • Стилът – ароматен и освежаващ.

  • Съчетание с храна: леки предястия, които хапваме преди вечеря – крустини със сьомга, или пък пастет, леки мезета.

  • Консумирай: като аперитив, за настроение вкъщи след работа!

Ето и розетата със Сензо , част от нашата селекция:

 

 

Пино Ноар – розета от Пино Ноар най-често се правят с Лоара, Нова Зеландия, Германия, Австрия, САЩ и България, без да изключваме розовите пенливи и Шанското розе, в което Пино Ноар е задължителен.

  • Стилът: деликатен, елегантен и изтънчен. Пино Ноар е истинска дива сред червените сортове. Гроздето е изключително капризно към всякакви екстремни климатични промени, определяме го като чувствително и темпераментно, но когато разкрие най-доброто си лице, ще ви покаже най-секси страната на розето! Като розе, Пино Ноарът предлага изразена киселинност и меки, изтънчени аромати на кисела ябълка, диня, малини, ягоди, и морки камъни ( припомнете си ароматът, който остава след дъжд в горещ летен ден) . Розетата от Пино Ноар имат деликатни землисти, но изключително елегантни нотки. Вината са дори хрупкави, звънливи ( онова усещане, което имате, когато отпиете свежо розе и очите ви светват)  и сухи.

  • Съчетание с храна: салата със пресна сьомга или ham hock ( шунка от най-финната част на свинско бедро). Биха доставили истинско удоволствие ако го споделите със салата с козе сирене или пък от онези морски дарове като раци или скариди на скара на плажа.

  • Консумирай: през летните уикенди, споделено с приятели! Охлади го на 11-13С предварително.

 

Вижте слекецията ни розета от Пино Ноар:

3 розета от Пино Ноар

Trois Visages Rose de Noir, Хараламбиеви

 

 

Други сортове често използвани за розета:

Сира: В Рона и Лангедок, сирата често се използва в блендове заедно със сензо, гренаш и мурведър, поднасяйки пищни розета, с многостранен характер, които пък са добра компания на пикантни ястия от Средния изток. Няма как да подминем,че се използва много и самостоятелно в розетата от Нов Свят, за да предложат добре фокусирани, стегнати, пикантни розета. В България Сира се чувства прекрасно и често се правят розета от него.

 

Каберне Совиньон – предимно използвано в Бордо, а в миналото и в България доста често, Каберне Совиньон прави по-плътни на цвят розета, достатъчно мощни, за да партнират добре на богатите местни ястия като патица конфи например/

 

Мурведър – обикновено се блендира с други сортове. Във Франция достига дори сложната изисканост на розета от Бандол, където розета са бледи на цвят ( малко по-плътни от провансалските розета, които са пък почти прозрачни понякога), но с истински плътно тяло и характер, който е перфектен за доминиращите ястия с чесън, розмарин, ароматни билки и зрели зеленчицу, типични за региона. * Бандол – апелация в гериона Прованс, по хълмовете между Марсилия и Тулон.

 

Мерло – най-често изпозлвано в Бордо, блендирано с Каберне Совиньон. Ароматно и плодово, розетата от Мерло са особено подходящи за мезета и ястия с месо.

 

Зинфандел ( по-скоро white zinfandel или розе) – вероятно най-популярното розе в САЩ, като почти 5% от гроздето се използва именно за розе. Повечето “white” Zinfandel ( имайте впредвид, че това е розе, а не бяло вино от червен сорт) се правят преднамерено полу сухи или off dry с около 3-5гр остатъчна захар, правейки го умерено сладко. Ще откриете ягоди, захарен памук, лимон, зелен пъпеш със сравнително висока киселинност. Трябва да е много добре изстудено, и да опитате с Тай кухня.

 

Стигнахме и до българските сортове, от които се правят добри и качествени розета през последните няколко години. И това са Рубин, Мавруд, Мелник и Гъмза – със собствен характер, и все пак следващи световните тенденции на вкуса за повече елегантност, минералност и комплексност. И не на последно място на изключително достъпна цена, а когато го консумирате у дома е още по-достъпно!

 

Повечето розета са универсален избор щом дойде реч за съчетаване с храна. Те се харесват от всички, и не, не е женски избор, колкото и клиширано да звучи всичко това. Чаша добре изстудено розе е самодостатъчна да достави удоволствие, но много от тях са вкусна компания за риба, зеленчуци, салати и дори яйца. Розетата обичат откритите и безкрайни места като плажове, поляни, а дори и на терасата пак създават романтика. Плътните розе могат да са добра компания дори на печени меса, а off dry розетата за забележителна комбинация за по-пикантни ясти и десерти, дори свежи плодове.

 

Е, ако сме събудили любознателността ви и предизвикали изтънчения ви вкус, оставаме на вас да напълните количката си с розета и да се насладите на едно розово и слънчево лято с вкус.  

 

Разгледайте всички розета от нашата селекция за лято 2021 >>

 

 

 

 

Активен си в социалните мрежи? И ние! Последвай ни в Instagram, харесайте ни във Facebook или пък сподели тази статия с приятелите си ако ти харесва. Използвай официалните ни хаштагове #sayyestobulgarianwine и #apollowine. Благодарим ти,че си с нас!


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
розе
стил розе
българско розе
провансалско розе

Wine Affairs

8 жени, които променят българскaтa винeна сцена: Светла Карабаджакова

Греяно вино : рецептата!

Назад          Магазин