EXPLORE
2 мин

Дегустационен репортаж: Орбелия МЕЛНИК 55'2016

0
Благодарим, че харесахте тази статия.
Орбелия Мелник 55 рекoлта 2016

Един супер елегантен, плодов и младежки прочит на традиционния сорт Ранна Мелнишка Лоза. Впечатляваща чистота и дълбочина, с ясно плодово ядро за скромния ценови клас ме кара веднага да препоръчам това вино на всеки любител на червени вина от традиционни Български сортове. Виното е сухо, но отвсякъде лъха сладост, ароматът и вкусът са изпълнени със зрели червени плодове череша, малина. Характерна за сорта  „дивота“ е много добре дозирана и хармонира с червените плодове, зрелите танини и освежаващите киселини създават една отлична структура и баланс.
 
Виното не е докосвано от дъб, но е лежало върху утайките за период от 10 месеца, което създава предпоставка за допълнително развитие във вкуса на този плодов юнак. Интересен факт и може би причината зад свежарския, плодов и балансиран вкус са двете различни ферментации в два отделни съда. Както знаем магията зад процеса на ферментацията се дължи на многото работници, които обичат захар, дрождите. Има такива, които са култивирани в лаборатория, които гарантират (донякъде) крайния резултат, който иска постигне уайнмекърът и други, които се съдържат в ципата на гроздето и „живеят“ в избата, т.нар. диви дрожди. При Мелник 55 Орбелия използват несахаромицетни дрожди, с които Деси Хитова експериментира за втория съд, след което двете вина са блендирани. Според  Деси виното е с много високо качество и идеята е била да го оставят за отлежаване в бъчва.
 
Решават да го бутилират без допълнителни обработки и стабилизация, само едно филтриране. Ние само можем да сме щастливи за това тяхно решение, защото екипът на Аполоуайн реши да включи в селекцията си този младок на момента.

Представя ме Ви едно от най-силните предложения в цена качество вино на Изба Орбелия:
 
 
p.s. Може да го опитате на Divino.Taste2017
 
Екипът на Аполоуайн
Митко и Дони.
 
 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове

10 истории на наши клиенти

10 истории на наши клиенти: Радослав Радев

10 истории на наши клиенти: Bernhard от Германия

Назад          Магазин