BASICS
2 мин
Винено Линго
Речник на най-използваните термини във виното
1
Благодарим, че харесахте тази статия.

Започваме една поредица Винено Линго - речник на най-използваните термини във виното, в която ще ви запознаем с често използвани термини и определения при описанието на вино, които вие срещата , докато търсите вашето на Apollowinе.com

 

Алкохол  - без него виното ще е само едно плодово сокче. Ферментацията превръща захарите от гроздето в алкохол. По време на дегустация алкохолът се усеща като затопляне с задната част на устната кухина.

 

Киселини - основната съставка във всяка напитка, която прави вкуса освежаващ и пази от вредни бактерии.

 

Ферментация - процесът на трансформация на захарите от гроздето в алкохол и въглероден оксид под влиянието на дрожди.

 

Тяло - термин, който определя плътността на напитката, виното след като сте отпили. Леко тяло, средно тяло, плътно тяло са най-честите описания. Примери за червено вино с леко тяло – Божоле, за средно тяло – Мерло, за плътно тяло – Каберне Совиньон. За да разберете разликата също може да опитате и  обезмаслено прясно мляко, мляко с 2% масленост и пълномаслено прясно мляко.

 

Дължина или финал - продължителността на послевкуса; вино е с дълъг финал или дълго, ако вкусът му остава продължително в устната ни кухина. Наричаме късо вино, което не задържа или почти не задържа рецепторите ни будни.

 

Послевкус е какво усещате след като сте преглътнали виното (или ако сте на професионална дегустация след като сте го изплюли).

 

Комплексно наричаме вино, което предлага няколко различни добре интегрирани вкусови характеристики; Дълго отлежаване в бутилка е една от предпоставките за комплексност във виното.

 

Сляпа дегустация е когато опитваме/дегустираме вино или вина без да знаем кои са те. Без да виждаме етикета и без никаква информация за виното в чашата. Полу-сляпа дегустация  е когато знаем, кои са вината, но и тяхната последователност и кое, кое е.

______________________________________________________________________________ wine lingo 101

Винено Линго e  винен речник с продължение - ние ще го допълваме непрекъснато,а ако вие имате конкретни въпроси ще се радваме да отговорим на тях. Потърсете ни в социалните мрежи като Facebook и Instagram, където бързо и лесно ще ви отговорим.

 


Най-нови
Най-популярни
Категории
Месечен архив
Теми
Тагове
вино термини
винен език

Назад          Магазин